08 Май 2024сряда15:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Престъпление от омраза

Бял мъж гази мюсюлмани в Лондон, искал да ги "избие всички"

/ брой: 118

автор:Дума

visibility 25

Полицията на Лондон е отново на крак. Ван блъсна пешеходци на улица "Севън систърс", близо до джамия. Съобщава се за един загинал мъж, 10 души са ранени.
Всички пострадали по време на терористичното нападение са мюсюлмани, съобщиха от полицията в британската столица. Оттам посочиха също, че има вероятност загиналият по време на нападението да е бил зле преди инцидента. Според информация на очевидци за случилото се богомолците, напускащи джамията след молитвата си в полунощ, са помагали на възрастен мъж, който не се е почувствал добре, когато ванът се е врязал в тях.
По всяка вероятност престъплението е от омраза, тъй като нападателят е крещял "Искам да убия всички мюсюлмани". Автомобилът се е врязал в тълпата точно когато хората пред джамията във "Финсбъри парк" са се притекли на помощ на мъжа, който е припаднал. "Той зави наляво по алеята и просто подкара към хората", сподели очевидецът Абдикадир Уара. "Някои от тях той влачи няколко метра. Видях, че и други хора са ранени, някои от тях много тежко", допълни той. Според друг очевидец под гумите на превозното средство е имало човек и автомобилът е трябвало да бъде повдигнат, за да може мъжът да бъде изваден.
Нападателят е бил спрян от намиращи се на мястото граждани, които са го задържали, докато дойде полицията. 48-годишният шофьор на микробуса е арестуван. Уточнява се, че нападателят дори е излязъл от микробуса и се е опитал на нападне хората на улицата с нож. Според някои съобщения, в микробуса е имало още двама души, които са избягали. Полицията не потвърждава информацията. По данни на правоохранителните органи към момента няма свидетелства за други замесени в инцидента.
По-рано британският премиер Тереза Мей съобщи, че атаката най-вероятно е терористичен акт. От Британския мюсюлмански съвет коментираха, че атаката е "крещяща проява на ислямофобия" и призоваха за допълнителни мерки за сигурност около джамиите.
Лондонската джамия във "Финсбъри парк" преди време е била посещавана от двама души, обвинени в тероризъм, включително и от Закариас Мусауи, който е единственият осъден по делото за терористичните атентати в САЩ от 11 септември 2001 година, съобщи Си Ен Ен. По данни на телевизионния канал откритата през 1994 г. джамия е станала известна заради Абу Хамза ал Масри, който от 1997 до 2003 г. е бил неин имам. По-късно той е екстрадиран в САЩ, където е признат за виновен в подкрепа на талибаните и терористите от "Ал Кайда". През 2015 г. той е осъден на доживотен затвор. Докато Абу Хамза е бил имам на джамията, тя е била посещавана от бившия главорез от "Ал Кайда" Мусауи и Ричард Рейд, който през 2001 г. опита да взриви самолет на "Американ еърлайнз". Си Ен Ен отбелязва, че оттогава в джамията са извършени редица реформи, включително и избор на ново ръководство. Като цяло, джамията се слави като място, в което по-рано са се събирали ислямистки бандити.


Нападателят е бил спрян от намиращи се на мястото граждани, които са го задържали, докато дойде полицията

БГНЕС

БДЖ вдигна цените на билетите с 20%

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 84

1 млн. българи са пътували по празниците

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 84

По-ранна жътва очакват зърнопроизводителите

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 84

Си Дзинпин е на обиколка в три европейски държави

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 84

Путин готов на диалог, но на равни условия

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 84

Израелската армия нахлу в Рафах

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 84

Накратко

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 84

Пренавиване

автор:Валентин Георгиев

visibility 114

/ брой: 84

За наше добро

visibility 112

/ брой: 84

Натровената Европа

автор:Юри Михалков

visibility 115

/ брой: 84

БСП: Да кажем ясно и високо - алтернатива има!

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 84

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ