26 Април 2024петък19:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мнение

Зайченцето небяло, което заема длъжността "главен прокурор"

Справедливост има само ако сами си я осигурим

/ брой: 118

автор:Славчо Кънчев

visibility 217

"Голямата опасност за повечето от нас не е, че се целим много нависоко и се проваляме, а, че се целим прекалено ниско и успяваме."
Микеланджело Буанароти (1475-1564 г.) - италиански художник и скулптор


Документален памфлет

Както е добре известно, ситуационното разнообразие в живота е далеч по-калейдоскопично, отколкото художествените измислици, запечатвани още от началото на миналия век върху целулоидните ленти във фабриката за илюзии в Холивуд, както традиционно е наричана киноиндустрията в Съединените щати, въпреки че днес дигиталните технологии са запратили в музеите аксесоарите на филмовите студия от миналия век. Ето защо пред драматизма на житейската реалност киносценаристите не би било уместно да правят нищо друго, освен коленопреклонно да положат пачите пера в мастилниците или мишките в калъфите до компютърните клавиатури.
Историята, която по-долу е разказана, не е родена в нечие творческо въображение, а е стопроцентова реалност, описана под усойната сянка на чл. 148, ал. 2 от Наказателния кодекс, която гласи: "За клевета ..., от която са настъпили тежки последици, наказанието е глоба от пет хиляди лева до петнадесет хиляди лева и обществено порицание".
Тази история е необикновена, понеже е истинска. Летописът й е описание на един съвършен ипостас - способността на едно същество да се появява в различни лица.

Привидността на едното лице -

рекламният образ в публичното пространство, - е наложен от чл. 127 от Конституцията на Република България: "Прокуратурата следи за спазване на законността". И понеже нищо не е толкова малко, че да не може да бъде раздуто неимоверно, то миниатюрните позитиви в дейността на прокуратурата, напомпани до големина на огромни дирижабли, биват оцветени в оптимистично розово, подобно на интериора в сладникав дамски будоар на придворна особа от обкръжението на френския крал. Е, понякога главният герой на историята се спъва в истината, както се случи в казуса "ЦУМгейт", но намира сили да стане и да продължи. Ако ли пък фактите не съответстват на теоретичната постановка в основния закон на Република България, че прокуратурата следи за спазване на законността, то бива прилаган елементарен, но резултатен фокус - фактите са пренебрегнати. За по-сигурно дори поставени под ключ в информационния карцер. Което позволява на персоната, заела поста "главен прокурор", ловко да води за носа своя работодател - българския суверен. Перфектен пример е внесеният във Висшия съдебен съвет Доклад за дейността на прокуратурата и разследващите органи за 2016 г.
Описанието на цялостната дейност на прокуратурата е придружено със сравнителен анализ спрямо данните от предходните две години. От което описание дори далтонистите могат с лекота да се ориентират, че ситуацията се упътва към по-силно изразения нюанс на розовия цвят. Уви, има и малко катраненочерно петънце, но не по вина на прокуратурата: още са налице проблеми от предходните години - трудности при осигуряване на експерти и тяхното ресурсно осигуряване.
Точно оттук - от вопъла за дефицита на експертен потенциал като пречка за още по-ефективната дейност на прокуратурата, - започва описанието на второто лице от ипостаса на персоната, заемаща поста "главен прокурор на Република България". Като съдържанието на думата "ипостас" в черковнославянския език, откъдето произхожда, е "Бог-Отец, Син и Светия дух" - трите лица на божественото същество.
Е, на първото лице на магистрата с червена тога № 1 е вменено да изпълнява ролята на Главен Циклоп-Отец на целокупното българско гражданство. Да бди неуморно никой да не посяга на комата хляб и глътката вода на това негово българско съгражданство, което изработва требваните заплати и всички останали режийни разноски на Главния Циклоп-Отец и подчинените му червенотоговци. Като бдението е с предписание да е нонстоп - както срещу изпепеляващите лъчи на чиновническото безхаберие, така и против потайната доба на корупционната мъгла.
Но както е писал Джон Грей в своите "Басни", още през твърде отдалечената от настоящия ден 1738 г.: "Корупцията не е с днешна дата; тя е опитвана във всяка държава". Според Оксфордския речник на английския език "корупцията" може да възникне в множество форми. Тя може да засегне "материалното" от гледна точка на разрушаване или повреда на всяко нещо, особено чрез разпадане или разлагане със съпътстващите го нездравословност и отвратителност; тя може да засегне "нравствеността" чрез "развращаване" или "разрушаване" на честността при изпълнението на обществените задължения чрез подкуп или услуга или чрез използването или съществуването на рушветчийство.

"Корупцията" във втория смисъл


е явление, срещано във всички общества, независимо дали са развити или развиващи се. Нейното пагубно и разяждащо влияние не познава граници, но в развиващите се държави корупцията демонстрира своето много по-омаломощаващо действие, отколкото в развитите страни. В такива общества корупцията налага тежка икономическа цена, изкривява действието на свободните пазари, забавя икономическото развитие и разрушава способността на институциите и на административния апарат да предоставят услугите, които обществото може да очаква от тях. Корупцията оказва негативно влияние и върху усилията за справяне с разпространението на бедността. Именно корупцията е механизмът, чрез който се развива класата на новобогаташите в много общества и по-специално в развиващите се държави, както и в страните от Централна и Източна Европа през периода на т. нар. "преход" от 90-те години на миналия век, че и до днешна дата, колкото се отнася до България
Въпреки че изследванията показват, че индустриализираните държави се нареждат сред най-малко корумпираните, никоя страна - богата или бедна - не може да твърди, че е съвсем чиста. В Западна Европа, както и в Япония и Съединените щати, изобилието от случаи, изложени в ежедневния печат, демонстрира колко уязвимо по отношение на корупция е всяко общество, независимо от това колко е развито. Затова отражението на корупцията върху икономическата съдба на развиващите се държави и влиянието й върху живота в развитите страни са предмет на много научни съчинения и статии, особено в последно време.
Наистина в обсега на дейност на прокуратурата в която и да е държава, включително и България, е не само разкриването на корупционни престъпления, а и поставянето на подсъдимата скамейка на всички лица от казусите, в които са вкарани в действие "сребърни аргументи", както още древните римляни наричали подкупите.
Ето защо през своята осемнадесетгодишна дейност, на основание на своя устав, Асоциацията за борба против корупцията в България полага усилия да запознава обществото у нас и конкретно публичните институции с най-добрите чуждестранни практики, както и със свои собствени теоретични разработки относно превенцията и улесняването на разкриването на корупционни практики у нас.
В монографията "Контролиране на корупцията" с автор проф. Робърт Клитгард, издадена през 2008 г. на български език със съдействието на посолството на Съединените американски щати у нас, е изложена информация относно използването от страна на американското правителство на широкоспектърен компютърен анализ на поведенческите модели на участниците в тръжни процедури, с цел откриване на тайни споразумения и/или скрити комисиони.
Както е посочено в монографията "Контролиране на корупцията", автоматизираният одит е друг тип средство за превенция на корупцията. Едно от най-успешните приложения на тази напреднала компютърна технология е използването й от Министерството на транспорта и от Министерството на правосъдието в Съединените щати в проведеното от двете ведомства общо разследване на търговете за изграждане на магистрали. С помощта именно на    
широкоспектърен компютърен анализ

са били проверени моделите за предлагане на оферти, което довежда до 188 обвинения, 134 присъди и глоби в размер на 17 милиона щатски долара.
Какво по-логично от това Асоциацията за борба против корупцията в България да предложи на главния прокурор въвеждането в практиката на гореописания широкоспектърен компютърен анализ, и то още на етап на разглеждането на подадените оферти, за да изпълни той превантивна роля, като възпрепятства сключването на тайни споразумения и/или уреждането на скрити комисиони?
Понеже в Асоциацията за борба против корупцията в България очаквахме от прокуратурата като институция много аплодисменти, че дори и благодарствена грамота, взехме, че в аванс си поръчахме рамка за нея и я окачихме в офиса на стената. Още повече, че бяхме пояснили в нашето предложение до главния прокурор с вх. № 213/2016 г. от 09. 12. 2016 г., че цялото мероприятие би излязло без пари на българската държава, понеже председателят на Управителния съвет на АБКБ би помолил за безплатното предоставяне на софтуера настоящия президент на САЩ, с когото той е установил личен контакт още от номинирането на Доналд Тръмп като кандидат от Републиканската партия за стопанин на Овалния кабинет в Белия дом.
Зайченцето небяло, заело поста "главен прокурор на Република България", моментално изпружи своето второ лице от собствения си ипостас спрямо предложението на АБКБ за имплементиране на ефективния антикорупционен софтуер и въпреки установения законов срок от 2 месеца за отговор, съгласно чл. 117 на Административно-процесуалния кодекс за отговор,    
онемя както риба



След като се възстанови от нанесения й нокдаун от пасивността на главния прокурор, АБКБ заведе дело лично на Сотир Цацаров, тъй като съвсем, ама съвсем нетълкувателно се оказа, че висшият държавен чиновник, комуто неговият работодател, съгласно чл. 127 от Конституцията на РБ му е вменил "спазването на законността", де факто й тегли една съвсем неметафорична майна на същата тази законност.
Ето каква приказка за зайченцето небяло, което съвсем целенасочено се противопоставя на разбиването на корупционно-клиентелистката-партократична система в България, наричана още и "държава на мафията", ви разказахме ние, летописците от Асоциацията за борба против корупцията в България.
Каква е поуката ли? Справедливост има само ако сами си я осигурим. Като накрая ние - суверенът, изплатим огромния си дълг към дедите, които, когато се е налагало, са жертвали дори своя живот, за да я има нашата Родина. Като установим справедливост в нея, със сила или по мирен път. По мирен път или със сила!


* - Авторът е председател на УС на Асоциацията за борба против корупцията в България.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ