20 Април 2024събота16:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Финландката Емми Куянпаа пее с "Мистерията на българските гласове"

/ брой: 118

автор:Дума

visibility 19

Концертът "Песни под незалязващото слънце" - незабравимо музикално събитие, в което фолклорните певчески традиции на Финландия и България ще бъдат пресъздадени от хор "Мистерията на българските гласове" с диригентка проф. Дора Христова и Емми Куянпаа (вокали, финландска цитра и авторски композиции), ще се състои днес от 19 ч. в концертна зала 1 на Централния военен клуб в столицата.
В програмата са включени традиционни фолклорни песни, както и хорови композиции и оригинални музикални произведения с автор Емми Куянпаа, обединени от темата "Лято, слънце и любов". Публиката ще чуе финландско танго, което е неизменна част от празнуването на Деня на лятното слънцестоене, и тържествения химн "Финландия" на Ян Сибелиус.
Емми Куянпаа (Финландия) е музикантка, композиторка, изпълнителка на фолклорна музика. Завършила е академията "Сибелиус", департамент по фолклорна музика, и Хелзинкския университет със специалност "Музикология". Сътрудничеството й с диригентката на световноизвестния български ансамбъл датира от 2009 г., когато Емми се обучава в класа на проф. Дора Христова в АМТИИ в Пловдив. През 2014 г. проф. Дора Христова е артистичен продуцент на албума на вокалната група "Finno-Balkan voices", създадена от Емми Куянпаа, в която вземат участие певици от Финландия и България. Емми Куянпаа е носителка на първа награда, връчена й от Финландската асоциация за фолклорна музика за композицията й "Огреяло слънце - Vuota vuota", в която се преплитат мотиви от певческото изкуство на България и област Карелия във Финландия.
Концертът е част от програмата на посолството на Финландия за отбелязване на 100-годишнината от обявяването на независимостта на страната. Входът е свободен.


Емми Куянпаа
Снимка Venla Helenius


Дора Христова и "Мистерията на българските гласове"
Снимка Mieczyslaw Mieloch

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ