Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Юни 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

На първа страница

Президент и депутати защитиха Радио България

Павлета Давидова

19. Юни 2017 , брой: 117   280   0Решителен отпор получиха идеите на генералния директор на БНР Александър Велев да закрие Радио България. Заради реакциите от различни институции, УС на Българското национално радио реши да постави "начало на обществена дискусия за бъдещето на чуждоезиковите емисии на медията". От ръководството на медията признават, че решението им е повлияно от становища, изразени в две парламентарни комисии и с поетия ангажимент да утвърждава "ролята на националната медия за изграждане на образа на страната извън нейните граници". Велев даде крачка назад и обеща реформата в Радио България да бъде съобразена с публичните нагласи и очаквания. По думите му служителите в медията ще имат възможност да запазят трудовите си правоотношения.
До развоя се стигна, след като на заседанието си миналата седмица парламентарната комисия по културата и медиите настоя Велев да съхрани и развие чуждоезиковите програми за чужбина. Външният министър Екатерина Захариева също защити съществуването на Радио България. "Неприемливо е в навечерието на българското председателство на Съвета на ЕС да се обсъжда идеята за закриването на Радио България. Тази програма има опит и традиции в създаването на образа ни навън като европейска държава на духа", заяви президентът Румен Радев на среща с журналисти от медията. Трудно можем да приемем, че една над 80-годишна институция, която работи за имиджа и външната ни политика, ще отстъпи от завоювани позиции, от гласа си в региона и в цяла Европа, заяви президентът. Според него е немислимо е в ХХІ век, когато информацията и комуникацията са водещи в процесите на приобщаването ни в света, да избираме пътя на самоизолацията.
ДУМА припомня, че журналисти от Радио България излязоха на протести и настояха за дебат за бъдещето на медията. Различни творчески съюзи, СБЖ и Асоциацията на европейските журналисти в България също излязоха с позиции в защита на радиото.

 

 

 

България

  • Управляващите искат да пуснат паметника на Бузлуджа на търг, обяви лидерът на БСП
    23. Юни 2017 121
    23
    0

    "Шокирана съм от това, което разбрах. Аман от номерата на Бойко Борисов. Първо, елате си вземете Бузлуджа безвъзмездно, а сега ни обясниха, че това не може да стане". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков във връзка с приключването на процедурата по предоставяне на монумента. "Управляващите...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"