Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

България

До 9 години 50% от учителите ще се пенсионират

Дума

19. Юни 2017 , брой: 117   136   0Очаква се през следващите 8-9 години 50% от учителите да навлязат в пенсионна възраст, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев на форум с млади преподаватели във Велико Търново. Според него обаче имало резерв на пазара на труда, който можел да се използва, освен това имало възможност пенсионираните училите да продължат да преподават.
За да бъде преодолян недостигът на учители, ще бъде продължена политиката по преструктуриране на приема и финансирането в системата на висшето образование, коментира още Вълчев. Тя вече давала резултати, след като за последните четири години студентите по педагогика са се увеличили с близо 20%, а тези по икономика и администрация и управления са намалели. Студентите по няколко педагогически специалности получават допълнителни стипендии, а висшите училища - по-голям прием и по-голямо финансиране за тях. Тази практика вероятно щяла да бъде разширена и към хуманитарните професионални направления като история и филология, които също подготвят учители.
На въпрос на учители за задържането на децата в училище министърът отговори, че ще бъде изработен междуинституционален механизъм.
 

 

 

България

  • Проверките в лечебните заведения да прави външна фирма, предлага управителят
    22. Септември 2017 186
    183
    0

    На външна фирма или агенция да бъде възложена контролната дейност на НЗОК предлага по време на заседание на Надзорния съвет управителят проф. Камен Плочев. "Това е братовчедска история", аргументира се той и разказва как шефове на районни каси телефонирали, за да питат кога точно идват контрольорите. По думите на Плочев е необходима "...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"