Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Юли 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

България

До 9 години 50% от учителите ще се пенсионират

Дума

19. Юни 2017 , брой: 117   122   0Очаква се през следващите 8-9 години 50% от учителите да навлязат в пенсионна възраст, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев на форум с млади преподаватели във Велико Търново. Според него обаче имало резерв на пазара на труда, който можел да се използва, освен това имало възможност пенсионираните училите да продължат да преподават.
За да бъде преодолян недостигът на учители, ще бъде продължена политиката по преструктуриране на приема и финансирането в системата на висшето образование, коментира още Вълчев. Тя вече давала резултати, след като за последните четири години студентите по педагогика са се увеличили с близо 20%, а тези по икономика и администрация и управления са намалели. Студентите по няколко педагогически специалности получават допълнителни стипендии, а висшите училища - по-голям прием и по-голямо финансиране за тях. Тази практика вероятно щяла да бъде разширена и към хуманитарните професионални направления като история и филология, които също подготвят учители.
На въпрос на учители за задържането на децата в училище министърът отговори, че ще бъде изработен междуинституционален механизъм.
 

 

 

България

  • Пробутаха с един глас доклада за нарушенията в НДК, БСП и ДПС гласуваха против
    26. Юли 2017 144
    392
    0

    Томислав Дончев като принципал е одобрил промяна в устава на "Национален дворец на културата - Конгресен център София" ЕООД, с която е благословил Мирослав Боршош да одобрява безлимитни харчове за НДК. Това е станало през 2015 г. Дотогава шефът на двореца е имал право да се разпорежда самостоятелно само със средства до 50 хил. лв. Всичко над тази сума е трябвало да мине през...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"