Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Ноември 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

България

До 9 години 50% от учителите ще се пенсионират

Дума

19. Юни 2017 , брой: 117   152   0Очаква се през следващите 8-9 години 50% от учителите да навлязат в пенсионна възраст, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев на форум с млади преподаватели във Велико Търново. Според него обаче имало резерв на пазара на труда, който можел да се използва, освен това имало възможност пенсионираните училите да продължат да преподават.
За да бъде преодолян недостигът на учители, ще бъде продължена политиката по преструктуриране на приема и финансирането в системата на висшето образование, коментира още Вълчев. Тя вече давала резултати, след като за последните четири години студентите по педагогика са се увеличили с близо 20%, а тези по икономика и администрация и управления са намалели. Студентите по няколко педагогически специалности получават допълнителни стипендии, а висшите училища - по-голям прием и по-голямо финансиране за тях. Тази практика вероятно щяла да бъде разширена и към хуманитарните професионални направления като история и филология, които също подготвят учители.
На въпрос на учители за задържането на децата в училище министърът отговори, че ще бъде изработен междуинституционален механизъм.
 

 

 

България

  • Елена Йончева показа нови кадри - в 7,52 ч. на 21 ноември преградното съоръжение е като прегазено с булдозер
    24. Ноември 2017 231
    466
    0

    Нови доказателства, че струващата близо 200 млн. лв. телена ограда по границата с Турция продължава да се разпада, представи вчера Елена Йончева. На снимките, направени в района на Малко Търново в 7,52 ч. на 21 ноември, се вижда, че т. нар. преградно съоръжение е смачкано на земята като прегазено с булдозер. "Става въпрос за огромна корупционна...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"