Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Юни 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

България

До 9 години 50% от учителите ще се пенсионират

Дума

19. Юни 2017 , брой: 117   102   0Очаква се през следващите 8-9 години 50% от учителите да навлязат в пенсионна възраст, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев на форум с млади преподаватели във Велико Търново. Според него обаче имало резерв на пазара на труда, който можел да се използва, освен това имало възможност пенсионираните училите да продължат да преподават.
За да бъде преодолян недостигът на учители, ще бъде продължена политиката по преструктуриране на приема и финансирането в системата на висшето образование, коментира още Вълчев. Тя вече давала резултати, след като за последните четири години студентите по педагогика са се увеличили с близо 20%, а тези по икономика и администрация и управления са намалели. Студентите по няколко педагогически специалности получават допълнителни стипендии, а висшите училища - по-голям прием и по-голямо финансиране за тях. Тази практика вероятно щяла да бъде разширена и към хуманитарните професионални направления като история и филология, които също подготвят учители.
На въпрос на учители за задържането на децата в училище министърът отговори, че ще бъде изработен междуинституционален механизъм.
 

 

 

България

 • Плащанията да бъдат взети от излишъците, с които Борисов се хвали, предлагат социалистите
  23. Юни 2017 121
  16
  0

  БСП внася промени в Закона за семейните помощи, с които предлага да бъде отпусната еднократна помощ от 250 лв. за всяко дете от 1 до 4 клас. Според социалистите бедността и социалното разслоение в обществото са факт и трябва да бъдат взети бързи мерки за преодоляването им.
  "Искаме да помогнем на семействата да изпращат по-спокойно децата си на училище. За това са необходими около 30...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"