16 Април 2024вторник07:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП си поиска Бузлуджа

Корнелия Нинова призова премиера да подпишат договор, за да финализират прехвърлянето на паметника

/ брой: 117

автор:Дума

visibility 309

С официално писмо до премиера Бойко Борисов Корнелия Нинова поиска от името на БСП собствеността върху Дома паметник и комплекс на връх Бузлуджа. Лидерът на социалистите припомня, че с решение на Министерския съвет № 731/30.09.2011 г. на БСП се прехвърля безвъзмездно правото на собственост върху комплекса. Изразяваме готовност процедурата по безвъзмездното прехвърляне на собствеността на имота да бъде финализирана с подписване на договор, заявява Нинова в писмото си до премиера.
ДУМА припомня, че одисеята с паметника продължава вече няколко десетилетия. Само преди няколко месеца служебното правителство имаше идея държавата отново да си върне собствеността върху "чинията". Формално, въпреки решението на МС от 2011 г., БСП така и не е влизала във владение на рушащия се паметник.
До момента не е ясно и колко точно ще струва укрепването и възстановяването на паметника. Младият архитект Дора Иванова подготви амбициозен проект, но според нейните изчисления само за първите стъпки по обследване на конструкцията и консервиране на паметника са необходими около 100 хил. лв. Тя основа и фондация "Проект Бузлуджа", като идеята й бе монументът да бъде превърнат в музей, проследяващ историята на България.
Домът паметник на БКП на връх Бузлуджа е по проект на арх. Георги Стоилов, който изрази резервите си относно евентуален нов облик на сградата. Той е категоричен, че монументът не може да бъде оставен да се руши и даде заявка, че е готов да участва в реконструкцията.
От Министерството на културата вече няколко пъти се измъкват от призивите за финансиране на "Бузлуджа" с оправданието, че "чинията" не е паметник на културата. А БСП няколко пъти отлагаше идеята за дарителска кампания, с която да финансира реставрацията.

"Лас Вегас" край Равно поле се провали

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 71

200 лв. разлика в офертите за новите 35 влака

автор:Дума

visibility 431

/ брой: 71

Еврото в България пак може да се отложи

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 71

За пръв път Иран атакува пряко Израел

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 71

Призоваваме за мир

автор:Дума

visibility 383

/ брой: 71

САЩ да стоят настрана, призова Техеран

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 71

Вашингтон твърдо зад Тел Авив

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 71

Заедно

автор:Юлия Кулинска

visibility 435

/ брой: 71

Що за демокрация?!

автор:

visibility 427

/ брой: 71

Обратен ефект

visibility 410

/ брой: 71

Избори и образование

visibility 412

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ