Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Юни 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

България

БСП си поиска Бузлуджа

Корнелия Нинова призова премиера да подпишат договор, за да финализират прехвърлянето на паметника

Дума

19. Юни 2017 , брой: 117   117   0С официално писмо до премиера Бойко Борисов Корнелия Нинова поиска от името на БСП собствеността върху Дома паметник и комплекс на връх Бузлуджа. Лидерът на социалистите припомня, че с решение на Министерския съвет № 731/30.09.2011 г. на БСП се прехвърля безвъзмездно правото на собственост върху комплекса. Изразяваме готовност процедурата по безвъзмездното прехвърляне на собствеността на имота да бъде финализирана с подписване на договор, заявява Нинова в писмото си до премиера.
ДУМА припомня, че одисеята с паметника продължава вече няколко десетилетия. Само преди няколко месеца служебното правителство имаше идея държавата отново да си върне собствеността върху "чинията". Формално, въпреки решението на МС от 2011 г., БСП така и не е влизала във владение на рушащия се паметник.
До момента не е ясно и колко точно ще струва укрепването и възстановяването на паметника. Младият архитект Дора Иванова подготви амбициозен проект, но според нейните изчисления само за първите стъпки по обследване на конструкцията и консервиране на паметника са необходими около 100 хил. лв. Тя основа и фондация "Проект Бузлуджа", като идеята й бе монументът да бъде превърнат в музей, проследяващ историята на България.
Домът паметник на БКП на връх Бузлуджа е по проект на арх. Георги Стоилов, който изрази резервите си относно евентуален нов облик на сградата. Той е категоричен, че монументът не може да бъде оставен да се руши и даде заявка, че е готов да участва в реконструкцията.
От Министерството на културата вече няколко пъти се измъкват от призивите за финансиране на "Бузлуджа" с оправданието, че "чинията" не е паметник на културата. А БСП няколко пъти отлагаше идеята за дарителска кампания, с която да финансира реставрацията.

 

 

България

 • Плащанията да бъдат взети от излишъците, с които Борисов се хвали, предлагат социалистите
  23. Юни 2017 121
  13
  0

  БСП внася промени в Закона за семейните помощи, с които предлага да бъде отпусната еднократна помощ от 250 лв. за всяко дете от 1 до 4 клас. Според социалистите бедността и социалното разслоение в обществото са факт и трябва да бъдат взети бързи мерки за преодоляването им.
  "Искаме да помогнем на семействата да изпращат по-спокойно децата си на училище. За това са необходими около 30...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"