Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Ноември 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

България

Проф. Петър-Емил Митев:

Демократичният скептицизъм, а не евроскептицизмът, е българският проблем

19. Юни 2017 , брой: 117   155   0Крис Валентинова

Българският проблем не е евроскептицизмът, а демократичният скептицизъм. Това отбеляза проф. Петър-Емил Митев на конференцията "Обновлението на социалните и демократични ценности като неотменна част от модернизацията на социалдемократическите партии", организирана от фондация "Фридрих Еберт" и фондация "Солидарно общество". По думите на проф. Митев социалната демокрация може да бъде най-прекият път към човешката кауза. България принадлежи към "дефектните демокрации", посочи той. В доклада си професорът обърна внимание на евроатлантическите ценности, чието натрапване на страните извън региона звучи като мантра на превъзходство и напомня класово-партийния подход от миналото.
"Проблемът е, че представите на хората за правилно и погрешно, за добро и зло са силно разклатени поради ерозията на самите ценности като морални основи за нормативно закрепени права и отговорности", посочи в доклада си евродепутатът от БСП и главен редактор на сп. "Ново време" Георги Пирински. По думите му това е фундаментален проблем, който отнема силата на всяко по-решително действие за устойчиво развитие на отделните общности и на съвременния свят като цяло. Пирински отбеляза, че обещанията за напредък на обществото са лишени от смисъл поради излезлите на преден план скандални неравенства в доходите на хора, като използва определението "мнозинство на изпадналите". В тази обстановка социалният въпрос отново става остро актуален. Евродепутатът заяви, че когато на хората им е предложена реална програма, която да отразява техните нужди и желания за запазване на социалните придобивки, те са готови да я припознаят. Той отбеляза, че младите се обръщат към политически представители на третата възраст, към автентичното, визирайки Корбин във Великобритания и Меланшон във Франция.
Във встъпителната си реч зам.-председателят на Народното събрание Валери Жаблянов от БСП изтъкна, че пазарът е навлязъл във всички обществени сектори и разпадът е налице, особено в здравеопазването. Жаблянов е убеден, че е необходима дълбока структурна и социално-икономическа промяна.

 

 

 

България

  • Елена Йончева показа нови кадри - в 7,52 ч. на 21 ноември преградното съоръжение е като прегазено с булдозер
    24. Ноември 2017 231
    467
    0

    Нови доказателства, че струващата близо 200 млн. лв. телена ограда по границата с Турция продължава да се разпада, представи вчера Елена Йончева. На снимките, направени в района на Малко Търново в 7,52 ч. на 21 ноември, се вижда, че т. нар. преградно съоръжение е смачкано на земята като прегазено с булдозер. "Става въпрос за огромна корупционна...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"