Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Юни 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

България

Проф. Петър-Емил Митев:

Демократичният скептицизъм, а не евроскептицизмът, е българският проблем

19. Юни 2017 , брой: 117   126   0Крис Валентинова

Българският проблем не е евроскептицизмът, а демократичният скептицизъм. Това отбеляза проф. Петър-Емил Митев на конференцията "Обновлението на социалните и демократични ценности като неотменна част от модернизацията на социалдемократическите партии", организирана от фондация "Фридрих Еберт" и фондация "Солидарно общество". По думите на проф. Митев социалната демокрация може да бъде най-прекият път към човешката кауза. България принадлежи към "дефектните демокрации", посочи той. В доклада си професорът обърна внимание на евроатлантическите ценности, чието натрапване на страните извън региона звучи като мантра на превъзходство и напомня класово-партийния подход от миналото.
"Проблемът е, че представите на хората за правилно и погрешно, за добро и зло са силно разклатени поради ерозията на самите ценности като морални основи за нормативно закрепени права и отговорности", посочи в доклада си евродепутатът от БСП и главен редактор на сп. "Ново време" Георги Пирински. По думите му това е фундаментален проблем, който отнема силата на всяко по-решително действие за устойчиво развитие на отделните общности и на съвременния свят като цяло. Пирински отбеляза, че обещанията за напредък на обществото са лишени от смисъл поради излезлите на преден план скандални неравенства в доходите на хора, като използва определението "мнозинство на изпадналите". В тази обстановка социалният въпрос отново става остро актуален. Евродепутатът заяви, че когато на хората им е предложена реална програма, която да отразява техните нужди и желания за запазване на социалните придобивки, те са готови да я припознаят. Той отбеляза, че младите се обръщат към политически представители на третата възраст, към автентичното, визирайки Корбин във Великобритания и Меланшон във Франция.
Във встъпителната си реч зам.-председателят на Народното събрание Валери Жаблянов от БСП изтъкна, че пазарът е навлязъл във всички обществени сектори и разпадът е налице, особено в здравеопазването. Жаблянов е убеден, че е необходима дълбока структурна и социално-икономическа промяна.

 

 

 

България

 • Плащанията да бъдат взети от излишъците, с които Борисов се хвали, предлагат социалистите
  23. Юни 2017 121
  13
  0

  БСП внася промени в Закона за семейните помощи, с които предлага да бъде отпусната еднократна помощ от 250 лв. за всяко дете от 1 до 4 клас. Според социалистите бедността и социалното разслоение в обществото са факт и трябва да бъдат взети бързи мерки за преодоляването им.
  "Искаме да помогнем на семействата да изпращат по-спокойно децата си на училище. За това са необходими около 30...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"