Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Ноември 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

България

Вътрешният министър се оплете за заплатите в МВР

Повишение все пак може би ще има за някои, не е ясно обаче откога

Дума

19. Юни 2017 , брой: 117   100   0Вътрешният министър Валентин Радев съвсем се оплете в опитите си да лавира между полицейските синдикати и кабинета. Само за няколко дни той успя да промени мнението си за евентуалното повишение на възнагражденията в сектор "Сигурност" няколко пъти. Радев предизвика гнева на най-големия полицейски синдикат няколко часа след като СФСМВР и зам.-вътрешният министър Стефан Балабанов обявиха, че е постигнато принципно съгласие за увеличение на заплатите. Той заяви, че не бил доволен от заместника си и прехвърли отговорността на финансовия министър Владислав Горанов.
Радев настоя, че отново не е чул съществени аргументи за скок в заплатите, когато чуел такива, щял да говори лично с финансовия министър и с премиера. Не се прави така, отсече той, а синдикатите отново заплашиха с протести.
Само няколко часа по-късно министърът отново размисли. В събота той заговори за повишение на заплатите в сектора. След среща при премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов Радев обясни, че "има разбиране" по поставените от синдикатите искания. Той щял да настоява за повишаване на заплатите на работещите "на терен". "Има едни, които са на терен. Очевидно там няма кадри. Никой в момента, или малко са хората, желаещи да отидат полицаи на терен Ц по-малко са. Всички искат да стават инспектори с висше образование, офицери - и някъде там кандидати много. Ниските звена - там е големият недокомплект", смята вътрешният министър. Той осъзна, че има дисбаланси, които са посочени и от синдикатите. Вероятно една от причините са заплатите, прозря той.
Повишението на заплатите обаче отново остава пожелателно - то ще бъде направено след преглед на целия сектор "Сигурност", в диалог с другите системи Ц на отбрана, образование и др. Тепърва ще се уточняване дали е възможно това да се случи с промяна на бюджетната рамка в средата на годината или от 2018 г.

За пореден път граничната ограда е "почти готова"

За пореден път управляващите се похвалиха, че възпрепятстващото съоръжение по границата ни с Турция е почти готово. Вътрешният министър Валентин Радев заяви, че до завършването й остават само 5 км. От парламентарната трибуна на 12 май той обяви, че трябва да бъдат построени още 21 км ограда. Радев припомни, че доскоро работата е била по още "12-13 км", а от петък вече били "само едни 5 км". Според МВР шефа задачата сега била в надграждане.
Още в средата на миналия месец областният управител на Хасково Минко Ангелов се похвали, че от оставащите 12 км по границата само 5,5 км не са снабдени с ограда. Срокът за завършването на участъка бе краят на май.
Радев призна и че от отпуснатите 160 млн. евро от ЕС за съоръжението до момента са усвоени само 35 млн. евро. По думите му Брюксел е заявил готовност за удължаване на срока за използването на средствата с 12 месеца. Парите щели да отидат за надграждане на съоръжението с интегрирана система за наблюдение, купуване на високопроходима техника и облекло за граничните полицаи.
В момента няма видеонаблюдение по цялата граница по различни причини, призна вътрешният министър. Камери са монтирани в една малка част от Хасково до "Капитан Андреево". Другата, по-голямата, отива до Резово, каза Радев. Той допълни, че където няма видеонаблюдение на границата, ще бъде добавено.

 

 

 

България

  • Елена Йончева показа нови кадри - в 7,52 ч. на 21 ноември преградното съоръжение е като прегазено с булдозер
    24. Ноември 2017 231
    467
    0

    Нови доказателства, че струващата близо 200 млн. лв. телена ограда по границата с Турция продължава да се разпада, представи вчера Елена Йончева. На снимките, направени в района на Малко Търново в 7,52 ч. на 21 ноември, се вижда, че т. нар. преградно съоръжение е смачкано на земята като прегазено с булдозер. "Става въпрос за огромна корупционна...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"