Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

Икономика

Собствениците на леки коли издържат пътния сектор, признава Нанков

Дума

19. Юни 2017 , брой: 117   233   0Към момента основно собствениците на леки автомобили издържат пътния сектор в България. Това е признал във Варна министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Той посочва, че от 320 млн. лева, събрани средства от винетни стикери през 2016 г., 190 млн. лева са от леки автомобили. За България са продадени 6,8 млн. броя стикери за леко- и тежкотоварни автомобили. От всички продадени 6,8 млн. винетки 1,4 млн. са еднодневни, които струват едва 21 лв. - това са винетките за транзитния трафик. Простата сметка показва, че тежкият трафик плаща по-малко от лекия, това не е справедливо, каза той.
По неговите думи 1 млрд. лв. ще бъдат събрани чрез системата за тол таксите, като това няма да ощетява обикновения гражданин по никакъв начин. Според него това е справедлив модел на заплащане на база на изминато разстояние и тегло на моторното превозно средство, както и на принципа този, който уврежда повече пътното платно, да плаща повече. Системата е насочена към транзитно преминаващия тежкотоварен трафик. "Тогава ще имаме достатъчно ресурс пътният сектор да бъде устойчив, самофинансиращ се, без да разчитаме на европейско финансиране и заемни средства. Ще се опитаме до края на годината с всички процедури, които ни предстоят, да имаме класиран участник, за да стартира внедряването на системата още през 2018 г.", каза министърът, цитиран от пресцентъра на МРРБ.
Според него крайно време е България да започне да печели от географското си положение. По неговите думи финансово ще бъде натоварен тежкотранспортният трафик. Няма да е за сметка на гражданите, за тях няма да е по-скъпо, смята той.

 

 

 

Икономика

 • Извеждането от експлоатация на първите три блока на централата ще струва около 8,4 млн. евро
  22. Септември 2017 186
  114
  0

  Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) разреши на ЧЕЗ България да изведе от експлоатация първите три блока на ТЕЦ "Варна", въведени в експлоатация в края на 60-те години, предаде investor.bg. Това е станало на закрито заседание на регулатора по-рано този месец.
  Собственикът на топлоцентралата подаде заявление за промяна на...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"