Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Юли 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

Икономика

Ще има проверка за задкулисие при стандарта за киселото мляко

Дума

19. Юни 2017 , брой: 117   133   0Промяна в стандарта за киселото мляко е поискана от фирми, които искат да участват в програмата за доставки на училищно мляко, финансирана от еврофондовете. Изискванията към качествата на млякото по програмата се разминават със стандарта за българското кисело мляко. Това е съобщил пред "Дарик" министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. Той казва, че е възложил проверка дали има нещо задкулисно в искането на фирмите за промяна на стандарта. Министърът е на мнение, че ако правилата бъдат изменени, качествата на продукта ще се влошат.
В петък на обществено обсъждане в Българския институт по стандартизация се разбра, че три компании производителки на кисело мляко искат промяната, която да им позволи да използват опаковки за продуктите си от всякакви материали. В момента българският държавен стандарт допуска опаковките на киселото мляко да са от стъкло, керамика или полистирен. При проверки Българската агенция по безопасност на храните е установила, че 6 производителя на кисело мляко не спазват нормата и използват кофички от полипропилен.
Депутатът от БСП за България Румен Георгиев, който имаше и депутатско питане по проблема до министър Порожанов, заподозря производителите, че искат промяната, защото полипропиленовите кофички били по-евтини и така ще спестят пари. Според Владислав Михайлов от асоциацията на млекопреработвателите проблемът с опаковките не би трябвало да е толкова важен, защото полистиренът е достатъчно добър материал, за да бъде заменян.
От Министерството на здравеопазването са изпратили отрицателно становище за искането, но от Националния център за изследване на общественото здраве има положително мнение. Окончателното решение трябва вземе Българският институт по стандартизация.

 

 

 

Икономика

 • Бизнесът у нас бави 22% от получените фактури, предприемачите ни са в дъното на класацията по редовност на плащания в Европа
  26. Юли 2017 144
  136
  0

  Една четвърт, или 24% от фирмите в България твърдят, че се чувстват застрашени от фалит поради просрочени вземания. Това показват данни от десетото проучване "Навици на плащане в Европа" 2017. То е изготвено от колекторската компания EOS съвместно с независимия институт за пазарни проучвания Kantar TNS и обхваща 3200 компании в 16 европейски държави.
  Навременните плащания в...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"