19 Април 2024петък17:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

По терлици

/ брой: 117

автор:Мая Йовановска

visibility 1203

След няколко опита на властта все в лицето на Бойкоборисови правителства да ограничи тавана на плащанията в брой, сега премиерският любимец Владислав Горанов ни е приготвил нова брадва. Финансовият министър вече подготви промени, внесени от МС, които предвиждат поетапно намаляване на допустимия праг на кешовите плащания. И така - за по-малко от две години той трябва да падне до 1000 лв. Дето се вика, човек пералня или хладилник няма да може да си купи, без да направи плащането по банков път и без да спонсорира и банката. Статистиката е безпощадна - българинът е най-беден в ЕС, с най-ниска минимална заплата. И ако законът бъде приет, той ще трябва от малките си доходи да отделя задължително едно парче и за банките. Да не говорим колко ще бъдат затруднени живеещите в малките населени места, където банковите клонове не са развити както в големите градове. И едно уж улеснение ще се превърне в ходене по-мъките, за което ще си плащаме допълнително.
Един от аргументите за предложената промяна е европейската практика. И ако предложението успее да мине през НС, теслата ще падне от август, а прагът на плащанията в брой ще се намали от сегашните 10 хил. на 5 хил. лв. Още през м.г. Министерството на финансите предлагаше таванът да бъде смъкнат на 5 хил. лв., но не успя да прокара идеята в парламента. Сега властта се опитва да форсира нещата, при това, оказва се, без проектът да е минал на обществено обсъждане. И без да е направена оценка какво ще е въздействието от приемането му.
Колкото до аргумента за хармонизиране с европейската практика, оказва се, че в ЕС няма единна скала за ограничаване на плащанията в брой. Например в Италия, където преди години е имало таван от 1000 евро, горчивият опит е накарал италианците да го вдигнат на 3000 евро. Има редица европейски държави, където не съществува ограничение за кешовите плащания, сред които е дори Германия. По думите на депутата от "БСП за България" Георги Търновалийски, подобна практика няма в нито една европейска страна. Той дори обвини през миналата седмица, на заседание на бюджетната комисия в НС, финансовото министерство, че умишлено предлага толкова нисък праг, за да могат търговските банки да събират повече от такси за превод и обслужване. Срещу промените възразиха и от бизнеса.
Вкараната по терлици промяна (и заради хитрата "технология" това да стане чрез Данъчноосигурителния процесуален кодекс) разбуни духовете в бюджетната парламентарна комисия. Нейната шефка Менда Стоянова бе принудена да поиска от Горанов да си свърши работата и да направи детайлна оценка как ще ни повлияе "реформата". Ще е интересно да разберем (ако оценката бъде направена коректно) как ще повлияе ограничението на банките, на бизнеса и на обикновените граждани. Иначе, ако финансовият министър е забравил, можем да му припомним, че плащанията по банков път и сега са разрешени.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 304

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 274

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 296

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ