19 Април 2024петък12:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

18 класики и дебюти

"Срещи на младото европейско кино" започва днес с комедия

/ брой: 117

автор:Дума

visibility 17

Фестивалът "Срещи на младото европейско кино" идва с нови филми, нови майсторски класове и нова дата. Провеждан досега през есента, за четвъртото издание организаторите избраха седмицата 19-25 юни и смятат занапред да бъде така. В кино "Одеон" и във Френския институт ще бъдат показани общо 18 филма - пълнометражни и късометражни, класики и дебюти.
Фестивалът ще бъде открит с хитовата приключенска комедия "Законът на джунглата" на французина Антонин Перетятко. Гост на фестивала ще бъде съсценаристът - френският писател Фредерик Сириез.
Сред акцентите са още "Щастливи дни ще дойдат скоро" на италианския режисьор Алесандро Комодин, награден в Кан. Комодин ще проведе безплатен майсторски клас по режисура на 22 юни във Френския институт.
Тийнейджърите вероятно ще предпочетат номинирания за наградата "Лукс" на Европейския парламент "Като отворя очи", продукция на четири държави. Главната героиня - 18-годишната Фара, завършва училище и се противопоставя на плановете на семейството си да стане лекар. Актрисата в главната роля Бая Мадефар също ще пристигне у нас.
И тази година са подбрани две късометражни програми, между които българските филми "Синът" на Христо Симеонов и "Преди да заспя" на Николай Тодоров, както и носителят на "Сезар" за най-добър късометражен филм през 2017 г. - "Към нежността" на Алис Диоп. Ще бъде показана премиерно френско-българската продукция "Почти" на Клеман Салзедо с български актьорски състав.
В селекцията има и португалски акцент -  "Краят на света" на реж. Педро Пиньо, отличен на изминалия фестивал в Кан, и "Този любим месец август" на Мигел Гомеш. В програмата "Forever yоung" попада нежният бунтар Франсоа Трюфо с култовите му "400-те удара" и "Жюл и Жим" и още италианската класика "Мястото" на Ермано Олми от 60-те г.
"Тази година всички филми са обединени от една тема - мечтата, казва Ралица Асенова, главен организатор на събитието. Съвременните режисьори, които сме избрали, наблюдават реалността, понякога я променят, фантазират, прекрояват измеренията, експериментират с езика, за да предложат своята гледна точка. Това са хората, които създават седмото изкуство днес."


"Като отворя очи" - реж. Лейла Бузид
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 156

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 173

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 153

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ