28 Март 2024четвъртък10:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Легендата на ансамбъл "Пирин" Татяна Сърбинска журира в Чепеларе

/ брой: 117

автор:Дума

visibility 1001

Един от вечните гласове на българската народна песен, емблематичната бивша солистка на световноизвестния ансамбъл "Пирин" и авторка на песенната класика "Катерино моме" Татяна Сърбинска беше председател на журито на Националния конкурс "Нова българска музика в 7/8", съобщи фолклористът с пирински родови корени Димитър Тренчев. На гласовитата легенда партнираха утвърдени етномузиколози, композитори, инструменталисти и музикални педагози като Димитрина Кауфман, Георги Андреев, Николай Стойков и др., допълни Тренчев. Специалистите оценяваха общо 36 състезаващи се произведения - инструментални пиеси и песни.
Домакин на VІ издание на конкурса и тази година беше град Чепеларе под патронажа на кмета Славка Чакърова. Читалище "Родопска искра" стана сцена на галаконцерта на лауреатите. Творбите им бяха изпълнени от Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов.
Отличените пиеси и песни на Ангел Добрев, Марек Дяков, Вели Чаушев, Ангел Димитров, Георги Русев, Юлиан Слабаков, Ради Радев и американеца Ралф Иверсон си поделиха наградния фонд от 10 000 лева, разказа Димитър Тренчев. Той уточни, че тези и всички други средства за организация и логистика са били дарени от основателя на конкурса, пловдивчанина с американски паспорт д-р Георги Лазаров. Щедрият меценат повече от 40 години живее в Балтимор. Там изгражда успешна кариера на микрохирург, след като извършва първата реплантация на пръст на ръка в САЩ в университета "Джон Хопкинс". Досега д-р Лазаров има над 100 успешни реплантации и работи в базирания в Балтимор Национален център по микрохирургия на ръката, разказа биографични подробности за успелия родолюбец Димитър Тренчев.
Татяна Сърбинска също имигрира в САЩ през 1991 г. и се установява в Бостън, където открива своя школа за българско народно пеене. Ръководи ансамблите "Славея" във Вашингтон и "Китка" в Сан Франциско. Успялата певица основава женския камерен хор за народно пеене "Диви жени" и мъжкия "Зорница". Гласът на Татяна Сърбинска е звучал на световноизвестни сцени - Ла Скала, Ковънт Гардън и Карнеги хол, а през 2004 г. печели във Вашингтон наградата "Уоми" за световен музикален вокалист.


Снимка Фолклор.бг
 

Летният сезон тръгва с 10-15% по-високи цени

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 58

Цената на яйцата гони световен рекорд

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 58

Париж готов на война с Русия за Одеса

автор:Дума

visibility 557

/ брой: 58

ВМРО-ДПМНЕ отлага промените в конституцията

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 58

Евросъюзът отстъпва пред фермерите

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 58

Накратко

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 58

Десница по дьо Сад

автор:Александър Симов

visibility 459

/ брой: 58

Обирът на руските активи

автор:Юри Михалков

visibility 510

/ брой: 58

Особена порода

visibility 447

/ брой: 58

Престъпен интерес на ЕС

автор:Юри Михалков

visibility 614

/ брой: 58

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ