18 Април 2024четвъртък23:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Отхвърлиха предложението на БСП за преизчисляване на "старите пенсии"

От левицата се съмняват, че управляващите ще изпълнят ангажиментите си за осъвременяване на парите за старост

/ брой: 116

автор:Аида Паникян

visibility 1154

В изпълнение на новата си партийна линия депутатите от управляващото мнозинство със 108 гласа "въздържал се" и само със 7 "против" отхвърлиха проекта на БСП за промяна в КСО. Изменението предвиждаше преизчисляване на пенсиите отпреди 2000 г. Сега е моментът, на днешния Видовден, за възстановяване на справедливостта чрез увеличението на пенсиите, призова от парламентарната трибуна депутатът от БСП Милко Недялков в края на разискванията на първо четене на проекта. ДУМА припомня, че причината за внасяне на законопроекта са значителните разлики в пенсиите на хора с еднакъв принос в осигурителната система, но едни са се пенсионирали преди 2000 г., а други по-късно. Недялков даде пример с 2 учителки, съседки - пенсията на едната е 254 лв. с индексация по швейцарското правило, а другата, пенсионирала се преди година, взима 430 лв.
Над 1,3 млн. български пенсионери мизерстват с пенсии под прага на бедност, а ГЕРБ за пореден път отхвърли добро предложение на левицата, което целеше да върне достойнството на пенсионерите, заяви Георги Гьоков. Той потърси аналогия с поговорката "Вълкът козината си мени, но нрава не", а "ГЕРБ - партньорите си мени, но политиката си не". Най-малко 33% от българите изпитват тежки материални лишения, коментира Гьоков. Той и колегите му от левицата са убедени, че   преизчисляването на "старите пенсии" ще запази основните принципи на осигуряването - равнопоставеност, справедливост и солидарност, и така ще запази доверието в системата, защото хората с еднакъв осигурителен принос би трябвало да получават близки по размер пенсии за осигурителен стаж и възраст.
Надя Клисурска от БСП контрира изявление на управляващите, че увеличението на минималната пенсия до края на годината ще е 25%. Младата юристка подчерта, че става въпрос за 22,6%. Въпреки обещанията за преизчисляване на пенсиите управляващите нямат намерение да изпълнят ангажимента си към голяма част от пенсионерите, заяви тя. Клисурска коментира и начинът, по който управляващите смятат да намерят пари за евентуални увеличения - "със спестяване от неправомерни инвалидни пенсии". По този начин се противопоставят хората с пенсии за стаж и възраст на тези с инвалидните пенсии, убедена е депутатката. Това ли е обещаната предвидимост и сигурност, попита управляващите Клисурска.

Излъгахте пенсионерите, категорична е Корнелия Нинова

"Със съжаление ще напиша следващите редове: ГЕРБ и ОП отново доказаха колко прав е народът да не одобрява политиците си. Една от причините е, че говорят едно преди избори, а правят друго след това. Тези две партии обещаха 300 лв. минимална пенсия и преизчисляване на другите пенсии. Днес отхвърлиха нашия закон за преизчисляване на пенсиите. Те ви излъгаха, хора. И с отговорност заявявам, че каквото ние сме ви обещали, го вършим. Не само сега. Когато управлявахме през 2008 г., сме единствените преизчислили пенсиите. Скъпи, майки и бащи, баби и дядовци, приемете моето уважение и воля да продължим, докато не получите справедливост", написа лидерът на БСП в социалните мрежи.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ