24 Април 2024сряда03:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Очаквано НС отхвърли мажоритарния вот

ГЕРБ и "Воля" събраха едва 98 гласа в подкрепа на законопроекта

/ брой: 116

автор:Юлия Кулинска

visibility 26

Очаквано въвеждането на мажоритарната избирателна система, поискана след референдумa, организиран от "Шоуто на Слави", бе отхвърлено вчера на първо четене в парламента. Законопроектът получи 98 гласа "за", против бяха 121 депутати, а 1 се въздържа. Проектът бе подкрепен само от ГЕРБ и "Воля". Срещу текстовете се обявиха коалиционните партньори на Борисов "Обединените патриоти", БСП и ДПС. Припомняме, че във вторник на заседанието на правната комисия двамата депутати от движението застанаха зад промените, но по-късно се обявиха против мажоритарния вот.
При дебатите срещу обясненията на ГЕРБ, че със законопроекта се отговаря на исканията на суверена, изразени в референдум, социалистите, ДПС и патриотите обясниха, че така ще се стимулира купуването на гласове, в парламента няма да има ясни мнозинства, ще се размие партийната отговорност, а местните феодали ще имат свои представители в НС и повече влияние. Депутатите от трите формации обвиниха ГЕРБ, че внася проекта, знаейки, че никой няма да го подкрепи.
"Всяка избирателна система търпи своята еволюция заради потребностите на обществото да отрази това, което хората мислят. Никъде не функционира абстрактна избирателна системата. Тя отразява класовите и груповите очаквания на гражданите", посочи от парламентарната трибуна зам.-председателят на НС Валери Жаблянов от БСП. Георги Марков от ГЕРБ изтъкна, че гражданите са имали достатъчно време да ползват пропорционалната система и накрая демократично с гласа си да кажат, че не я харесват. Рамадан Аталай изтъкна, че ДПС се отказва от собствените си и партийни интереси и застава зад националните. "Предлагайки промените, ГЕРБ върви срещу тях. С мажоритарен вот голямата политическа сила, която ще влезе в НС, ще управлява еднолично", смята той.
Най-големият проблем в законодателството, свързано с изборната система, е районирането, коментира Николай Александров от "Обединени патриоти". По думите му това е най-големият капан в законопроекта на ГЕРБ. Мажоритарната система ще направи така, че голяма част от общество да остане извън парламента и да бъде потисната за сметка на всички останали, заяви той. От "Воля" обясниха, че са твърдо "за" въвеждането на мажоритарен елемент. Пламен Христов обяви, че в сряда от партията му са внесли предложение за промени в ИК, които се различават от тези на  ГЕРБ. За нас мажоритарната система не е нещо, което смятаме, че трябва да бъде прилагано, но ще се съобразим с референдума, призна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него дебатите по промените трябвало да се случат преди президентския вот, за да се информират хората за ползите и загубите.
В обяснение на отрицателен вот Таско Ерменков от БСП обвини управляващите, че са лицемерни, защото всъщност не искат законопроектът им да мине. Криехте се зад опозицията като зад смокиново листо, но тайно се надявахте да не мине, упрекна той ГЕРБ.
Депутатите отхвърлиха и предложенията на ДПС за промяна в ИК, които предвиждаха отмяна на задължителното гласуване, отпадането на квадратчето "не подкрепям никого", възстановяване на образуването на избирателни секции извън страната от 2015 г., отпадането на феномена 15/15 и използването на майчин език по време на предизборната кампания.
Преди парламентът да реши за законодателните промени, президентът Румен Радев коментира темата с мажоритарния вот от Варна. Той припомни на народните представители, че България не е президентска, а парламентарна република. "Президентът има ясни правомощия и ангажимент към изборния процес и те са регламентирани в Конституцията. По Конституция президентската институция няма нито правомощията, нито капацитета да извърши такова райониране", уточни президентът.



Филип Попов: Предложението убива демокрацията и политическото представителство

Мажоритарната система убива демокрацията и политическото представителство, заяви секретарят на ПГ на "БСП за България" Филип Попов. По думите му тя облагодетелства големите партии, за сметка на плурализма. "Мажоритарният вот ще раздроби националната политическа система и ще стимулира формирането на локални и регионални партии. Предизборната кампания е за всеки регион и избирател, което я прави по-скъпа и което ще стимулира и купуването на гласове. Въздействието върху избирателите ще е тотално, и включва агитация, натиск и рекет от т. нар. местни феодали. "Прекратяването на държавната субсидия за партиите ще засили корпоративния натиск и интересите от локален характер. Политиките, идеите и убежденията ще отстъпят напълно пред частните икономически интереси", предупреди Попов.
Юристът подчерта, че при мажоритарната система има голяма загуба на гласове, защото подадените за съответния кандидат се губят. "Допринесли за вота са само гласовете за избрания. Когато се прилага мажоритарна система с абсолютно мнозинство, е възможно кандидатът да получи 50% плюс 1 глас. Останалите 49,9% от упражнилите правото си на глас, остават без парламентарно представителство. Недостатъците на мажоритарния избор са в това, че в избирателния район печели този кандидат, получил най-много гласове, без разлика коя партия го издига и каква политика или идеи следва", обясни Попов.
Законопроектът не премахва недъзите на политическата ни система, заради които гласуваха част от българите на референдума, а ги задълбочава и  постига единствено частно-партийните интереси на ГЕРБ, поднесени с голяма доза популизъм и демагогия, категоричен бе социалистът.

снимка Благовеста Цветкова

При мажоритарната система, освен качествените хора с авторитет, в НС ще влязат доста съмнителни "политици",
добрали се до депутатското място със скъпа кампания или с директно купуване на гласовете, заяви Филип Попов




 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ