20 Април 2024събота18:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

МВР залъгва полицаите с по-високи заплати

Вътрешното министерство и синдикалисти се обединиха, че искат изцяло нов закон за сектора

/ брой: 116

автор:Дума

visibility 350

МВР за пореден път обеща на полицаите, че заплатите им ще бъдат увеличени. Това стана ясно след заседанието на Съвета за социално партньорство, в което участваха синдикалните организации и ръководството на ведомството. На срещата освен повишението на трудовите възнаграждения са обсъдени и спешни изменения в Закона за МВР, които касаят социалния статут на служителите и подготовката на изцяло нов закон за МВР.
"Обединихме се около темата, че заплатите на служителите в МВР трябва да бъдат увеличени. На следващото заседание, което ще се проведе идната седмица, ще поканим министъра на финансите и председателя на бюджетната комисия в НС, за да чуем от тях какви са възможностите на държавата, кога и с колко би могло да е повишението", обясни зам.-министърът на МВР Стефан Балабанов. Той за пореден път се оправда, че ръководството на ведомството не може да направи разчетите и да каже откъде ще дойдат парите. Не е ясно и откога реално ще има повишение на възнагражденията. Балабанов призна, че служителите на МВР не са получавали униформено облекло от 4-5 години, но обеща до края на годината това да се случи.
"Съгласихме се, че е нужен нов закон за МВР, тъй като обстоятелствата в света, Европа, динамиката на събитията и на полицейската професия изискват такава промяна. Обединихме се около становището, че не е нужно тази година да кърпим текстове, а да направим изцяло нов. В момента текат предложенията, които получаваме от структурите. Обобщаваме ги, след това ще ги коментираме и ще ги подложим на широко обществено обсъждане", съобщи Балабанов. Той изрази надежда, че полицаите няма да излязат отново на протести.
Най-големият синдикат на униформените СФСМВР иска увеличение на основните заплати между 15 и 20%. "Готови сме да разговаряме и преговаряме. Важно е принципното решение, че съветът прие с консенсус, че е необходимо да има повишение още през тази година. Настояваме то да влезе в сила от 1 юли, решението за това може да бъде взето по-късно, доколкото е свързано с изменение на държавния бюджет", уточни лидерът на синдиката Валентин Попов. По думите му в Закона за МВР съществуват текстове, които се нуждаят от спешен ремонт. "Започваме подготовката за изработването на изцяло нов закон за МВР, защото последният е приет през юли 2014 г. Оттогава са правени две изменения и допълненията му. Някои от тях бяха направени прибързано. В закона вече има много противоречия. Ще се надяваме на следващото заседание на съвета да чуем конкретни цифри, върху, които да продължим преговорния процес", посочи Попов.

Снимка БГНЕС

Най-големият синдикат на полицаите настоя за увеличение на основните заплати между 15 и 20%

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ