Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

На първа страница

Шефът на "Лукойл" ни критикува за контрабандата на горива

Вагит Алекперов потвърди, че компанията няма да се оттегля от България, планира нови проекти

Дума

16. Юни 2017 , брой: 116   572   0Няма картел на горивата в България, а договарянето на цените е невъзможно, тъй като на пазара работят едни от най-големите фирми в бранша. Това каза пред журналисти президентът на руската нефтена компания "Лукойл" Вагит Алекперов. Преди това той разговаря с премиера Бойко Борисов. Той заяви, че картелът е невъзможен и това е доказано от анализа, произведен от държавните органи. През март Комисията за защита на конкуренцията излезе със заключение, че на пазара няма картел, а ценови паралелизъм.
"България е единствената държава, където има толкова голямо количество бензиностанции на пазара. Такова количество бензиностанции няма никъде. Практически днес броят на бензиностанциите е два пъти по-голям, отколкото броят на бензиностанциите в Румъния, където населението е 30 милиона души. Пазарът днес е конкурентен", заяви Вагит Алекперов.
"При цените на дребно сме сред най-евтините в Европа. По отношение на цените преди облагане ние сме в средата и това се дължи на редица фактори - един от тях е контрабандата, която отнема от легалния пазар. Модернизацията на завода и всички тези фактори определят производствената цена", коментира генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев. И според Алекперов проблем на пазара е контрабандата с горива, която е възможна заради пропуски в българското законодателство. "Законодателството на България е недотам съвършено и изисква подобряване и по-строги мерки срещу контрабандата на горива. Смятам, че всички оператори трябва да работят по едни и същи правила, които да са ясни и за контролните органи, и за обществото. Вярвам, че правителството ще положи повече усилия за преодоляването на този пропуск в закона, от който се ползват недобросъвестни оператори на българския пазар", каза шефът на руската "Лукойл".
    Темата с контрабандата на горива е била обсъдена и с премиера Бойко Борисов, стана ясно от съобщение на правителствената пресслужба. В разговора си с Алекперов Борисов акцентирал върху предприетите от кабинета действия в тази посока и изтъкнал, че всички министерства, ангажирани с темата, действат много активно, за да се постигне максимална ефективност.
Вагит Алекперов потвърди, че компанията няма да се оттегля от България и е представила на енергийното министерство нови проекти, които предстои да бъдат обсъдени. "Лукойл" предвижда нови инвестиции в България, които да направят страната ни експортен център за горива на Балканите. Затова също са нужни законодателни промени, които правителството ни се ангажирало да ги направи", заяви още той. Също така на срещата е отбелязано намерението на компанията да развива дейността си в България. До момента инвестициите й у нас надхвърлят 3 млрд. лв. 

 

 

 

Неделник

 • Булевард : Срещи
  Ако виждаш света изпълнен с възможности, скачаш и ги улавяш. Другият вариант е да се оплакваш от еднообразието, без да виждаш шансовете, убеден е възпитаникът на СМГ
  22. Септември 2017 186
  432
  0

  Виктор Чавдаров е роден на 26 февруари 1998 г. Завършва едно от най-добрите средни училища в страната - СМГ "Паисий Хилендарски", където учи от V клас. В VII го приемат в паралелката с най-висок бал в цялата страна. Нарежда се сред десетимата випускници с успех 5,99. Владее немски и английски език.
  След броени дни 19-годишният...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"