Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Юли 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

На първа страница

Шефът на "Лукойл" ни критикува за контрабандата на горива

Вагит Алекперов потвърди, че компанията няма да се оттегля от България, планира нови проекти

Дума

16. Юни 2017 , брой: 116   501   0Няма картел на горивата в България, а договарянето на цените е невъзможно, тъй като на пазара работят едни от най-големите фирми в бранша. Това каза пред журналисти президентът на руската нефтена компания "Лукойл" Вагит Алекперов. Преди това той разговаря с премиера Бойко Борисов. Той заяви, че картелът е невъзможен и това е доказано от анализа, произведен от държавните органи. През март Комисията за защита на конкуренцията излезе със заключение, че на пазара няма картел, а ценови паралелизъм.
"България е единствената държава, където има толкова голямо количество бензиностанции на пазара. Такова количество бензиностанции няма никъде. Практически днес броят на бензиностанциите е два пъти по-голям, отколкото броят на бензиностанциите в Румъния, където населението е 30 милиона души. Пазарът днес е конкурентен", заяви Вагит Алекперов.
"При цените на дребно сме сред най-евтините в Европа. По отношение на цените преди облагане ние сме в средата и това се дължи на редица фактори - един от тях е контрабандата, която отнема от легалния пазар. Модернизацията на завода и всички тези фактори определят производствената цена", коментира генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев. И според Алекперов проблем на пазара е контрабандата с горива, която е възможна заради пропуски в българското законодателство. "Законодателството на България е недотам съвършено и изисква подобряване и по-строги мерки срещу контрабандата на горива. Смятам, че всички оператори трябва да работят по едни и същи правила, които да са ясни и за контролните органи, и за обществото. Вярвам, че правителството ще положи повече усилия за преодоляването на този пропуск в закона, от който се ползват недобросъвестни оператори на българския пазар", каза шефът на руската "Лукойл".
    Темата с контрабандата на горива е била обсъдена и с премиера Бойко Борисов, стана ясно от съобщение на правителствената пресслужба. В разговора си с Алекперов Борисов акцентирал върху предприетите от кабинета действия в тази посока и изтъкнал, че всички министерства, ангажирани с темата, действат много активно, за да се постигне максимална ефективност.
Вагит Алекперов потвърди, че компанията няма да се оттегля от България и е представила на енергийното министерство нови проекти, които предстои да бъдат обсъдени. "Лукойл" предвижда нови инвестиции в България, които да направят страната ни експортен център за горива на Балканите. Затова също са нужни законодателни промени, които правителството ни се ангажирало да ги направи", заяви още той. Също така на срещата е отбелязано намерението на компанията да развива дейността си в България. До момента инвестициите й у нас надхвърлят 3 млрд. лв. 

 

 

 

България

 • Социалистите призоваха кабинета да заяви съгласни ли са, че синдикатите са вредни, а работниците са търтеи
  26. Юли 2017 144
  222
  0

  Правителството на Борисов взриви тристранния диалог. Тази констатация направи Корнелия Нинова след заседание на ИБ на БСП вчера. Коментарът й бе във връзка с напрежението между синдикалните и работодателските организации през последните дни.
  Нинова припомни, че вицепремиерът Валери Симеонов и депутатката от ГЕРБ Менда Стоянова подкрепиха...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"