23 Април 2024вторник21:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Шефът на "Лукойл" ни критикува за контрабандата на горива

Вагит Алекперов потвърди, че компанията няма да се оттегля от България, планира нови проекти

/ брой: 116

автор:Дума

visibility 42

Няма картел на горивата в България, а договарянето на цените е невъзможно, тъй като на пазара работят едни от най-големите фирми в бранша. Това каза пред журналисти президентът на руската нефтена компания "Лукойл" Вагит Алекперов. Преди това той разговаря с премиера Бойко Борисов. Той заяви, че картелът е невъзможен и това е доказано от анализа, произведен от държавните органи. През март Комисията за защита на конкуренцията излезе със заключение, че на пазара няма картел, а ценови паралелизъм.
"България е единствената държава, където има толкова голямо количество бензиностанции на пазара. Такова количество бензиностанции няма никъде. Практически днес броят на бензиностанциите е два пъти по-голям, отколкото броят на бензиностанциите в Румъния, където населението е 30 милиона души. Пазарът днес е конкурентен", заяви Вагит Алекперов.
"При цените на дребно сме сред най-евтините в Европа. По отношение на цените преди облагане ние сме в средата и това се дължи на редица фактори - един от тях е контрабандата, която отнема от легалния пазар. Модернизацията на завода и всички тези фактори определят производствената цена", коментира генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев. И според Алекперов проблем на пазара е контрабандата с горива, която е възможна заради пропуски в българското законодателство. "Законодателството на България е недотам съвършено и изисква подобряване и по-строги мерки срещу контрабандата на горива. Смятам, че всички оператори трябва да работят по едни и същи правила, които да са ясни и за контролните органи, и за обществото. Вярвам, че правителството ще положи повече усилия за преодоляването на този пропуск в закона, от който се ползват недобросъвестни оператори на българския пазар", каза шефът на руската "Лукойл".
    Темата с контрабандата на горива е била обсъдена и с премиера Бойко Борисов, стана ясно от съобщение на правителствената пресслужба. В разговора си с Алекперов Борисов акцентирал върху предприетите от кабинета действия в тази посока и изтъкнал, че всички министерства, ангажирани с темата, действат много активно, за да се постигне максимална ефективност.
Вагит Алекперов потвърди, че компанията няма да се оттегля от България и е представила на енергийното министерство нови проекти, които предстои да бъдат обсъдени. "Лукойл" предвижда нови инвестиции в България, които да направят страната ни експортен център за горива на Балканите. Затова също са нужни законодателни промени, които правителството ни се ангажирало да ги направи", заяви още той. Също така на срещата е отбелязано намерението на компанията да развива дейността си в България. До момента инвестициите й у нас надхвърлят 3 млрд. лв. 

 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 333

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 310

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 303

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 332

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ