Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Юли 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

Икономика

Властта пуска поръчка за проучване за газовия хъб

Дума

16. Юни 2017 , брой: 116   262   0Съвсем скоро ще бъде публикувана обществената поръчка за предпроектното проучване за газоразпределителния център в България. Това съобщи вчера на конференцията "Стратегическа инфраструктура и инвестиции, България 2017" енергийният министър Теменужка Петкова. Половината от необходимото финансиране е осигурена от Европейския съюз в размер на 920 хил. евро. Останалите средства трябва да осигури държавният газов оператор "Булгартрансгаз", който в момента подготвял документацията на поръчката и критериите, на които трябва да отговарят кандидатите да извършат проучването. Това означава, че стойността на поръчката ще е около 2 млн. евро, или 4 млн. лв.
България ще иска да се анализират всички възможни варианти за доставка на газ от различни източници, включително входна точка на границата с Турция и изходна точка на границата със Сърбия, обясни Петкова. Тя отново подчерта, че диверсификацията на източниците на природен газ, изграждането на липсващата преносна инфраструктура и модернизацията на съществуващата инфраструктура са приоритети на правителството.
Петкова каза също, че се очаква и публикуването на процедурата за избор на изпълнител за газовата връзка с Гърция IGB, която е общностен проект за ЕС.
За модернизирането на газопреносната мрежа Петкова каза, че през последните три години са вложени 110 млн. евро в рехабилитация и модернизация чрез европейско финансиране и собствени средства на "Булгартрансгаз".
Петкова допълни, че енергийното министерство в момента разработва стратегия за развитие на енергетиката до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. Тя не уточни на какъв етап е процедурата и кога се очаква да приключи.

 

 

 

Икономика

 • Бизнесът у нас бави 22% от получените фактури, предприемачите ни са в дъното на класацията по редовност на плащания в Европа
  26. Юли 2017 144
  136
  0

  Една четвърт, или 24% от фирмите в България твърдят, че се чувстват застрашени от фалит поради просрочени вземания. Това показват данни от десетото проучване "Навици на плащане в Европа" 2017. То е изготвено от колекторската компания EOS съвместно с независимия институт за пазарни проучвания Kantar TNS и обхваща 3200 компании в 16 европейски държави.
  Навременните плащания в...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"