Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Юни 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Икономика

Властта пуска поръчка за проучване за газовия хъб

Дума

16. Юни 2017 , брой: 116   199   0Съвсем скоро ще бъде публикувана обществената поръчка за предпроектното проучване за газоразпределителния център в България. Това съобщи вчера на конференцията "Стратегическа инфраструктура и инвестиции, България 2017" енергийният министър Теменужка Петкова. Половината от необходимото финансиране е осигурена от Европейския съюз в размер на 920 хил. евро. Останалите средства трябва да осигури държавният газов оператор "Булгартрансгаз", който в момента подготвял документацията на поръчката и критериите, на които трябва да отговарят кандидатите да извършат проучването. Това означава, че стойността на поръчката ще е около 2 млн. евро, или 4 млн. лв.
България ще иска да се анализират всички възможни варианти за доставка на газ от различни източници, включително входна точка на границата с Турция и изходна точка на границата със Сърбия, обясни Петкова. Тя отново подчерта, че диверсификацията на източниците на природен газ, изграждането на липсващата преносна инфраструктура и модернизацията на съществуващата инфраструктура са приоритети на правителството.
Петкова каза също, че се очаква и публикуването на процедурата за избор на изпълнител за газовата връзка с Гърция IGB, която е общностен проект за ЕС.
За модернизирането на газопреносната мрежа Петкова каза, че през последните три години са вложени 110 млн. евро в рехабилитация и модернизация чрез европейско финансиране и собствени средства на "Булгартрансгаз".
Петкова допълни, че енергийното министерство в момента разработва стратегия за развитие на енергетиката до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. Тя не уточни на какъв етап е процедурата и кога се очаква да приключи.

 

 

 

Икономика

  • Левицата ще внесе свои предложения за промени преди второто четене на законопроекта
    23. Юни 2017 121
    14
    0

    След доста дебати народните представители приеха вчера на първо четене промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), внесени от Министерския съвет и подготвени от Министерството на финансите. "За" гласуваха 102 депутати, "против" бяха 80 и трима се въздържаха. Една от най-коментираните промени е драстичното намаляване на разплащанията в брой. Депутатите...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"