Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

Икономика

Московски се надявал концесията за летището да тръгне през септември

Дума

16. Юни 2017 , брой: 116   357   0Надявам се процедурата за концесионирането на летище София да стартира през септември. Това обяви министърът на транспорта Ивайло Московски, който участва в Дванадесетата годишна конференция "Стратегическа инфраструктура и инвестиции България 2017".
Предишната процедура беше прекратена от служебния кабинет "Герджиков" в края на март, иначе срокът за подаване на оферти изтичаше през май. Служебният кабинет възразяваше именно срещу условието за еднократно концесионно възнаграждение, на което беше дадена тежест от 55% при оценката на офертата, обясни тогава предшественикът на Московски Христо Алексиев. Според служебния министър силно подценени са били показателите инвестиции - 15%, развитие - 25%, сигурност - 5%.
С идването на власт на кабинета "Борисов 3" бе заявено, че процедурата за концесия за летището ще бъде обявена наново. От изявленията на Московски тогава стана ясно, че това ще се случи възможно най-скоро. Сега обаче става известно, че министърът се надява тя да бъде възобновена през септември.
"Състояха се разговори с Европейската банка за възстановяване и развитие и със Световната банка, а следващата седмица ще има и с Европейската инвестиционна банка. И от трите банки ще чакаме оферти за консултант по този проект. Ангажиментът им ще бъде да актуализират всички анализи - финансово-икономически, социални и екологични, и да дадат концепция за самата процедура", посочи Московски.
Московски ще настоява и при новата процедура да се запази изискването за по-голямо авансово плащане от страна на концесионера. Тези пари са ни необходими за оздравяването на БДЖ, припомни той. Московски каза още, че одобрената държавна помощ за националния превозвач е от 230 млн. лева само за покриване на предишни дългове. В същия размер ще се търси и авансово плащане от концесионера на летището.
По време на конференцията транспортният министър каза, че се очаква до края на годината да получим подкрепа от Европейската комисия за новия проект на лот 3 на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. Ако това се случи, през следващата година ще могат да стартират и обществените поръчки за избор на изпълнител.
Московски обясни, че се работи и по стратегия за развитие на транспортната инфраструктура  до 2030 г. Тя е навлязла в съгласувателна процедура и се очакват мненията на останалите министерства.
 

 

 

Икономика

 • Извеждането от експлоатация на първите три блока на централата ще струва около 8,4 млн. евро
  22. Септември 2017 186
  114
  0

  Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) разреши на ЧЕЗ България да изведе от експлоатация първите три блока на ТЕЦ "Варна", въведени в експлоатация в края на 60-те години, предаде investor.bg. Това е станало на закрито заседание на регулатора по-рано този месец.
  Собственикът на топлоцентралата подаде заявление за промяна на...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"