20 Април 2024събота03:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Московски се надявал концесията за летището да тръгне през септември

/ брой: 116

автор:Дума

visibility 30

Надявам се процедурата за концесионирането на летище София да стартира през септември. Това обяви министърът на транспорта Ивайло Московски, който участва в Дванадесетата годишна конференция "Стратегическа инфраструктура и инвестиции България 2017".
Предишната процедура беше прекратена от служебния кабинет "Герджиков" в края на март, иначе срокът за подаване на оферти изтичаше през май. Служебният кабинет възразяваше именно срещу условието за еднократно концесионно възнаграждение, на което беше дадена тежест от 55% при оценката на офертата, обясни тогава предшественикът на Московски Христо Алексиев. Според служебния министър силно подценени са били показателите инвестиции - 15%, развитие - 25%, сигурност - 5%.
С идването на власт на кабинета "Борисов 3" бе заявено, че процедурата за концесия за летището ще бъде обявена наново. От изявленията на Московски тогава стана ясно, че това ще се случи възможно най-скоро. Сега обаче става известно, че министърът се надява тя да бъде възобновена през септември.
"Състояха се разговори с Европейската банка за възстановяване и развитие и със Световната банка, а следващата седмица ще има и с Европейската инвестиционна банка. И от трите банки ще чакаме оферти за консултант по този проект. Ангажиментът им ще бъде да актуализират всички анализи - финансово-икономически, социални и екологични, и да дадат концепция за самата процедура", посочи Московски.
Московски ще настоява и при новата процедура да се запази изискването за по-голямо авансово плащане от страна на концесионера. Тези пари са ни необходими за оздравяването на БДЖ, припомни той. Московски каза още, че одобрената държавна помощ за националния превозвач е от 230 млн. лева само за покриване на предишни дългове. В същия размер ще се търси и авансово плащане от концесионера на летището.
По време на конференцията транспортният министър каза, че се очаква до края на годината да получим подкрепа от Европейската комисия за новия проект на лот 3 на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. Ако това се случи, през следващата година ще могат да стартират и обществените поръчки за избор на изпълнител.
Московски обясни, че се работи и по стратегия за развитие на транспортната инфраструктура  до 2030 г. Тя е навлязла в съгласувателна процедура и се очакват мненията на останалите министерства.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ