Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Ноември 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

Неделник

ПАРДОН

Здравословен разговор

Мариана Делчева

16. Юни 2017 , брой: 116   248   0Група хипертоници чакаме пред вратата на джипито и си бъбрим за лекарства. Един вика:
- С клиперстона трябва да се внимава. Аз, взема ли го от аптеката, първо вадя едно хапче и го подлагам на натиск от тон и двеста. Щото България е залята от менте клиперстон и една сестра от Окръжна ми е казала: “Натисни го здраво и смачка ли се, значи е менте! Истинският клиперстон и пътническият София – Варна през него да мине, не мръдва!   
- Па ти откъде го намираш тоя натиск тон и двеста? – чуди се космат пациент.
- Работя в Пътното. Валякът ни точно тон и двеста тежи. – обяснява онзи.
- Аз моя циклозит го варя. – заговорва лелка с чанта “Била”. - Слагам го в тенджерата под налягане, отварям я след един час и станала ли е водата жълта – хвърлям го. Менте!
- Циклозитът не върши работа. – включва се още един в разговора. – Циклозитът е скъп, щото Здравната каса покрива само 18% от цената и то, ако си по 76-а клинична пътека. Аз минах на бръмб дуо” – хем по-евтин, хем вътре дванайсет таблетки повече.
- Бръмб дуо е най-евтин в една аптека в “Момкова махала”. Собственикът всяка събота до два след обяд го продава с отстъпка! А ако купиш и една паста за зъби ти намалява цената с още 5%.  – обажда се хипертоничка на средна възраст. - Значи взимам си отпуска и още от четвъртък отивам на опашката.
- Бръмб! Що ви е бръмб? Я си минете на пиростен! – кара ни се червендалест чичко. – Хем касата ти покрива половината цена, хем прилагаш го външно. Намазваш се и шапка на тояга!
- Шапка на тояга! Айде бе! Аз един път се намазах и цял един автобус опразних, така смърди на кисело зеле – ехидничи млад господин, за когото никога няма да предположиш, че има кръвно.       
- От коя аптека го взе?
- “Ню Галенус къмпани”!                               
- Знам я тази верига. – клати глава чичкото. – На нея всичките й лекарства са с изтекъл срок. Пиростен, като не му е изтекъл срокът, не мирише на кисело зеле, а мирише на чесън!             
Новината дойде от мрачен дебелак, който досега четеше вестник. Каза ни:
- Знам една аптека в Ихтиман, където продават кировазин нео! Страхотно изгодно. Излиза по левче блистера. Само дето го дават на едро. В чували по двайсет килограма. Трябва да се съберем поне трийсет души и да си го делнем.
Всички се втурнахме към гарата. Кировазин нео, по левче блистера – ми това е направо без пари...   

 

 

Неделник

 • В Природонаучния музей на Пловдив бе открита зала "Тропик" - дом на 400 огромни, чудно красиви пеперуди
  17. Ноември 2017 226
  218
  0

  Имате желание да попаднете в джунглата? Може и да не предприемате дълго, уморително и скъпоструващо пътуване. Отправете се към чудния тракийски град Пловдив. Идете в новата зала "Тропик" в Природонаучния музей в града на тепетата и ще се окажете в едно малко кътче от екзотичната джунгла!
  Там, сред зеленината на 50 вида тропически...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"