Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Юли 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Пегас

Спектакъл

Андрей Толшин репетира с български студенти

Дума

16. Юни 2017 , брой: 116   173   0Проф. дин Андрей Толшин, който е преподавател в Санктпетербургската академия за театрални изкуства (най-голямата образователна театрална институция в Русия), пристигна в България по покана на проф. д-р Александър Илиев, за да постави "Нос" от Н. В. Гогол. Гост постановчикът репетира усилено със студентите от класа на проф. Илиев, специалност театър на движението - пантомима.
"Спектакълът по повестта на Н. В. Гогол "Нос" включва в себе си и няколко фрагмента от "Невски проспект", както и герои от други произведения на автора. Основа на представлението ще бъде разгръщането с помощта на Мейерхолдовата биомеханика на неправдоподобно и свръхестествено събитие. Трябва да се прочетат произведенията на Всеволод Мейерхолд, да се изслуша операта "Нос" на Шостакович, да се изгледат и няколко класически руски филма, заснети по произведения на Гогол", посочва проф. Толшин. Той ще остане у нас до 1 юли. Премиерата на "Нос" се очаква около 1 октомври. Спектакълът ще бъде "пуснат на вода" от  колегата му проф. д-р Александър Илиев.

 

 

Пегас

 • От редактора
  21. Юли 2017 141
  305
  0

  Името на Никола Вапцаров стои редом с това на Ботев и Вазов в съкровищницата на нашата литература. Но той е и от малкото ни поети със световна известност: поезията му е преведена на над 90 езика.
  През 1979 година с Указ на Държавния съвет на НР България е учредена Международна литературна награда "Никола Вапцаров". Нейни носители са световноизвестни имена: Иняцио Бутита от...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"