Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Юни 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Икономика

МЗХГ признава, че е предложило промяната в БДС за киселото мляко

В отговор на депутата Румен Георгиев от ведомството обясняват, че проверките за опаковките се правят само по документи

Дума

16. Юни 2017 , брой: 116   163   0Министерството на земеделието храните и горите (МЗХГ) е вносител на предложението за изменение на БДС за киселото мляко в съдържанието и съотношението на двата основни щама - лактобацилус булкарикус и стрептококус термофилус. Това става ясно от писмен отговор на министъра на земеделието Румен Порожанов на въпроси от депутата от БСП за България Румен Георгиев.
Скандалът тръгна през миналата седмица след информация, че в Българския институт по стандартизация са внесени две предложения за промяна в БДС за киселото мляко, които трябва да бъдат разгледани днес. Едното е от частна компания и е за промяна на опаковките за киселото мляко по БДС. Второто, което е за съотношението на двата щама, е от МЗХГ. Експерти алармираха, че това ще доведе до промяна в микробиологията на киселото мляко. От МЗХГ пък се опитаха да заметат скандала, като разпространиха официално съобщение, че не подкрепят предложението за промяна на БДС за киселото мляко, т.е. собственото си предложение. В отговора на депутатския въпрос Порожанов декларира, че МЗХГ вече е оттеглило предложението си.
Един от въпросите на Румен Георгиев е, ако бъде допусната исканата промяна на БДС за опаковката на киселото мляко, по какъв начин ще се извършва контролът. От отговора на земеделския министър става ясно, че контролът става чрез проверка на писмената декларация, издадена от производителя на опаковките за съответствието им с нормативните документи. До юни тази година са направени проверки на 31 млекопреработвателни предприятия и в 6 от тях са засечи несъответствия на опаковките по БДС за киселото мляко.
От отговора става ясно още, че в 3 предприятия пък са засечени несъответствия, свързани с физикохимични и микробиологични показатели на продукта. За констатираните несъответствия са издадени предписания с конкретни срокове за отстраняването им, допълва земеделският министър. Имената на производителите, при които са установени отклонения обаче, не са посочени.
По информация на "Труд" над 30 становища са постъпили в Българския институт по стандартизация в рамките на общественото обсъждане за промяна на БДС на киселото мляко. От Националната асоциация на млекопреработвателите пък призовават да не се променя стандартът и предупреждават, че предложението "би се отразило негативно върху запазването на стандарта и възможността за контрол на този все пак открояващ се за България уникален продукт"."Основна роля на стандарта е да разграничава българското кисело мляко от останалите млечно-кисели и др. йогурт продукти, както и да гарантира качествата на типично българското кисело мляко, предвид уникалната комбинация от микроорганизми", пишат от асоциацията.

 

 

Икономика

  • Левицата ще внесе свои предложения за промени преди второто четене на законопроекта
    23. Юни 2017 121
    13
    0

    След доста дебати народните представители приеха вчера на първо четене промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), внесени от Министерския съвет и подготвени от Министерството на финансите. "За" гласуваха 102 депутати, "против" бяха 80 и трима се въздържаха. Една от най-коментираните промени е драстичното намаляване на разплащанията в брой. Депутатите...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"