18 Април 2024четвъртък03:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Книги

Лавица

/ брой: 116

автор:Дума

visibility 19

 

"ДИОГЕН И СИЛАТА НА ЦИНИЗМА" от София Петрова издава "Милениум", кн. 5 в поредицата "Философия за всеки". Диоген е смятан за най-яркия представител на школата на циниците, прочули се със своите остри критики към обществените норми и ценности. Тяхното название по-късно става нарицателно. Сблъскването на доброто и злото във всекидневния дискурс, изваждането на определени понятия от руслото на философския спор и запращането им в плоскостта на принизеното говорене са в основата на този тип произведения, базирани върху онези парадоксални, почти абсурдни и понякога налудничави, но винаги точни и мъдри реплики на Диоген Синопски.

"ТРАНСХУМАНИТАРНАТА РЕВОЛЮЦИЯ" от Люк Фери издава "Колибри" в превод на Росица Ташева. Авторът търси отговор на въпроса: дали целим да направим човешкото по-човешко или, иначе казано, по-добро, защото е по-човешко, или напротив, искаме да лишим човека от човешкото и по изкуствен начин да създадем нов вид, вида на постчовеците? Докъде може да се стигне по този път с човешките същества? Ще бъде ли възможно някой ден (скоро?) да "се засилва" по желание една или друга черта на характера, интелигентността, ръстът, физическата сила или хубостта на децата ни, да се избира полът им, цветът на косите или очите им?

"УРАНИЯ" от Блага Димитрова издава "Хермес". 18-годишната Урания чува глас сякаш от дълбините на океана. Една дума, която се е загнездила в съзнанието й и не й дава покой. И тя трябва да разбере какво означава. Гласът й нашепва къде да отиде и момичето бяга от къщи. Пътен инцидент я среща с проф. Якодимов, който е посветил живота си да изучава езиците - говорими и забравени. Той помага на Урания да си припомни непознатите думи, които чува, и да разбере посланието им. В търсене на смисъл Урания преоткрива красотата, благозвучността и цветовете на родния си език. Среща първата си любов, която разбърква и пренарежда представите й за света.

"ГРАДИНАТА НА МАЛКИТЕ ПРОМЕНИ" от Аби Уаксман издава "Обсидиан" в превод на Надежда Розова. След месеци на нервен срив и самоубийствени мисли след смъртта на съпруга й Лилиан вече се е взела в ръце - кара на училище децата си и ходи на работа. Тя е илюстраторка в калифорнийско издателство за учебници, което й възлага рисунките на луксозна поредица за отглеждане на зеленчуци. Но има едно условие - Лилиан трябва да посещава съботен курс за начинаещи градинари, да си изцапа ръцете в буквалния смисъл. С помощта на забавните курсисти и търпеливия холандски инструктор тя осъзнава, че в живота на всеки човек грее слънце, независимо дали го иска или не.

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 290

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 317

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 256

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ