28 Март 2024четвъртък20:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Дървен град - оживялата приказка на Кустурица

Световноизвестният сръбски режисьор е създал на Мечавник духовен оазис насред Балканите

/ брой: 116

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 101

Всеки, който посети Дървен град, се надява някъде по уличките му да срещне Емир Кустурица. Малцина обаче са щастливците, които имат този шанс, защото световноизвестният режисьор много пътува - по организацията, представянето и заснемането на свои кинопродукции, по концерти с групата си "Пушенето забрането" ("No Smoking Orchestra"), по фестивали... На най-скорошния - "Златен Витяз" в Севастопол, в началото на юни той бе отличен за приноса си към киноизкуството, а Моника Белучи спечели наградата за най-добра женска роля за изпълнението си в неговия филм "По млечния път", в който той е в главната мъжка роля. Най-вероятно е да се срещнете и разговаряте с Кустурица през януари, по време на организирания от него от 2008 г. насам Кустендорф филм фестивал. Тази година той отреди специално отличие за най-поетичен филм и го връчи на българския режисьор Николай Тодоров за късометражния "Преди да заспя".

Впрочем Дървен град (който се намира на 200 км от Белград, на няма и 400 от София и е близо до границата с Босна и Херцеговина) възниква първо в мислите на Кустурица именно по време на снимки - на филма "Животът е чудо". Реейки по живописните хълмове в планината Мокра гора, режисьорът често спира погледа си на един от тях - Мечавник. Започва да мечтае да построи върху него приказно градче от дърво - в стила на типичните къщи по тези краища, което да се вижда отвсякъде. Всеки фен на филмите му знае, че за прочутия сръбски кинаджия няма невъзможни неща - той винаги дава живот на своите фантазии. Така е направил и с Дървен град - другото му име е Кустендорф (от началото на фамилията му Куст- и немската дума за селце - дорф), който посреща туристи от цял свят. Той е първото място, което почиващите в курорта Златибор (на половин час път от Дървен град) посещават.

От една къщичка преди близо 15 години, постепенно селището се разраства до 35 постройки. Сред първите е и църквата "Св. Сава" - малка бръвнара (дървена сграда - църква или къща от борови, букови или дъбови ръчно обработени талпи), подобна на храмовете в района. Изградена е на централния площад, проектирана от арх. Милош Милованович и направена от дървен материал от Златибор, Тара и Шарган. Иконите са изографисани от Весна Голубович. Църквата е осветена тържествено, както си му е редът, и открита в присъствието на жители от цялата околност. Площадът и повечето улички в този приказен град са настлани с парчета от стари траверси, останали от недействащите отсечки на легендарната теснолинейка Шарганската осмица (която заслужава отделен разказ). Главният площад носи името на Никола Тесла. Всички други улици и обекти са кръстени на любими за Кустурица хора на изкуството, науката, културата, спорта, политиката, общественици и т.н. На табелките четем имената на Че Гевара, Федерико Фелини, Ингмар Бергман, Брус Лий, Новак Джокович, Бранислав Нушич, Андрей Тарковски, Диего Марадона, Аббас Киаростами, Иво Андрич... В този фантастичен град има всичко - галерия, амфитеатър "Ноам Чомски", театър и кафе "Прокълнатия двор", кино "Ъндърграунд", театър "Стенли Кубрик", ресторант "Висконти", къща на писателя с портрет на Достоевски, изрисуван на фасадата, библиотека, в която се твърди, че има 10 000 тома, магазини за сувенири, детски кът за игри, пазар, на който излагат продукцията си местни фермери и занаятчии, фризьорски салон, както и градски затвор за нарушителите. А в края на градчето е оформена зона за разходки, от която се открива ненагледна панорама. Тук може да се види уникален модел трабант лимузина и стара волга - реквизит от филмови продукции, които са част от историята на киното.

Идеята на Кустурица е да съчетае местната архитектура, обичаи и традиции с един естествен постоянен декор за снимане на филми. Режисьорът договаря изграждането на Дървен град със сръбското правителство, като обещава, че той ще стане град-музей. Предлага идеята да се въведе еко такса в парка Мокра гора, която да влиза в държавния бюджет. Целта му е районът да бъде предпазен от нерегламентирано строителство. Входният билет за Дървен град е 250 динара (около 4 лв.), а всяко нещо, което се извършва на територията му, става с разрешението на държавното ръководство на Република Сърбия и лично на Емир Кустурица. Забранено е пушенето и пиенето на алкохол извън заведенията.

Тук времето върви със забавено темпо, хората не бързат, не мойте се секирате - както казват сърбите, че някой ще ви обслужи бавно. Това е тънък момент, част от цялото очарование на Дървен град, разказва нашият водач Пламен Матеев, бивш търговски представител на България в Сърбия, който добре познава страната, традициите и нрава на съседите ни. В Кустендорф не се продават и сервират популярните световни марки напитки, а соковете от малини и ягоди, както и лимонадата са домашно производство по традиционни рецепти. Гозбите са от екологично чисти местни продукти, сладкишите са от бабината фурна. Все пак в градчето са осигурени някои удобства, ползвани от съвременния човек - басейн и сауна, фитнес салон, тенис кортове, има дори интернет. Но всичко е максимално близко до природата и естествената среда на живот. Всеки може да си наеме стая или апартамент в хотелската част и да изживее няколко дни на физическа и духовна свобода, наслада и сливане с красивата природа.







Снимки авторката

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ