Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Ноември 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

Неделник

Дървен град - оживялата приказка на Кустурица

Световноизвестният сръбски режисьор е създал на Мечавник духовен оазис насред Балканите

Вилиана Семерджиева

16. Юни 2017 , брой: 116   1232   0



Всеки, който посети Дървен град, се надява някъде по уличките му да срещне Емир Кустурица. Малцина обаче са щастливците, които имат този шанс, защото световноизвестният режисьор много пътува - по организацията, представянето и заснемането на свои кинопродукции, по концерти с групата си "Пушенето забрането" ("No Smoking Orchestra"), по фестивали... На най-скорошния - "Златен Витяз" в Севастопол, в началото на юни той бе отличен за приноса си към киноизкуството, а Моника Белучи спечели наградата за най-добра женска роля за изпълнението си в неговия филм "По млечния път", в който той е в главната мъжка роля. Най-вероятно е да се срещнете и разговаряте с Кустурица през януари, по време на организирания от него от 2008 г. насам Кустендорф филм фестивал. Тази година той отреди специално отличие за най-поетичен филм и го връчи на българския режисьор Николай Тодоров за късометражния "Преди да заспя".

Впрочем Дървен град (който се намира на 200 км от Белград, на няма и 400 от София и е близо до границата с Босна и Херцеговина) възниква първо в мислите на Кустурица именно по време на снимки - на филма "Животът е чудо". Реейки по живописните хълмове в планината Мокра гора, режисьорът често спира погледа си на един от тях - Мечавник. Започва да мечтае да построи върху него приказно градче от дърво - в стила на типичните къщи по тези краища, което да се вижда отвсякъде. Всеки фен на филмите му знае, че за прочутия сръбски кинаджия няма невъзможни неща - той винаги дава живот на своите фантазии. Така е направил и с Дървен град - другото му име е Кустендорф (от началото на фамилията му Куст- и немската дума за селце - дорф), който посреща туристи от цял свят. Той е първото място, което почиващите в курорта Златибор (на половин час път от Дървен град) посещават.

От една къщичка преди близо 15 години, постепенно селището се разраства до 35 постройки. Сред първите е и църквата "Св. Сава" - малка бръвнара (дървена сграда - църква или къща от борови, букови или дъбови ръчно обработени талпи), подобна на храмовете в района. Изградена е на централния площад, проектирана от арх. Милош Милованович и направена от дървен материал от Златибор, Тара и Шарган. Иконите са изографисани от Весна Голубович. Църквата е осветена тържествено, както си му е редът, и открита в присъствието на жители от цялата околност. Площадът и повечето улички в този приказен град са настлани с парчета от стари траверси, останали от недействащите отсечки на легендарната теснолинейка Шарганската осмица (която заслужава отделен разказ). Главният площад носи името на Никола Тесла. Всички други улици и обекти са кръстени на любими за Кустурица хора на изкуството, науката, културата, спорта, политиката, общественици и т.н. На табелките четем имената на Че Гевара, Федерико Фелини, Ингмар Бергман, Брус Лий, Новак Джокович, Бранислав Нушич, Андрей Тарковски, Диего Марадона, Аббас Киаростами, Иво Андрич... В този фантастичен град има всичко - галерия, амфитеатър "Ноам Чомски", театър и кафе "Прокълнатия двор", кино "Ъндърграунд", театър "Стенли Кубрик", ресторант "Висконти", къща на писателя с портрет на Достоевски, изрисуван на фасадата, библиотека, в която се твърди, че има 10 000 тома, магазини за сувенири, детски кът за игри, пазар, на който излагат продукцията си местни фермери и занаятчии, фризьорски салон, както и градски затвор за нарушителите. А в края на градчето е оформена зона за разходки, от която се открива ненагледна панорама. Тук може да се види уникален модел трабант лимузина и стара волга - реквизит от филмови продукции, които са част от историята на киното.

Идеята на Кустурица е да съчетае местната архитектура, обичаи и традиции с един естествен постоянен декор за снимане на филми. Режисьорът договаря изграждането на Дървен град със сръбското правителство, като обещава, че той ще стане град-музей. Предлага идеята да се въведе еко такса в парка Мокра гора, която да влиза в държавния бюджет. Целта му е районът да бъде предпазен от нерегламентирано строителство. Входният билет за Дървен град е 250 динара (около 4 лв.), а всяко нещо, което се извършва на територията му, става с разрешението на държавното ръководство на Република Сърбия и лично на Емир Кустурица. Забранено е пушенето и пиенето на алкохол извън заведенията.

Тук времето върви със забавено темпо, хората не бързат, не мойте се секирате - както казват сърбите, че някой ще ви обслужи бавно. Това е тънък момент, част от цялото очарование на Дървен град, разказва нашият водач Пламен Матеев, бивш търговски представител на България в Сърбия, който добре познава страната, традициите и нрава на съседите ни. В Кустендорф не се продават и сервират популярните световни марки напитки, а соковете от малини и ягоди, както и лимонадата са домашно производство по традиционни рецепти. Гозбите са от екологично чисти местни продукти, сладкишите са от бабината фурна. Все пак в градчето са осигурени някои удобства, ползвани от съвременния човек - басейн и сауна, фитнес салон, тенис кортове, има дори интернет. Но всичко е максимално близко до природата и естествената среда на живот. Всеки може да си наеме стая или апартамент в хотелската част и да изживее няколко дни на физическа и духовна свобода, наслада и сливане с красивата природа.







Снимки авторката

 

 

Неделник

 • В Природонаучния музей на Пловдив бе открита зала "Тропик" - дом на 400 огромни, чудно красиви пеперуди
  17. Ноември 2017 226
  218
  0

  Имате желание да попаднете в джунглата? Може и да не предприемате дълго, уморително и скъпоструващо пътуване. Отправете се към чудния тракийски град Пловдив. Идете в новата зала "Тропик" в Природонаучния музей в града на тепетата и ще се окажете в едно малко кътче от екзотичната джунгла!
  Там, сред зеленината на 50 вида тропически...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"