Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Септември 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Неделник

Здраве

Акад. Ангел Гълъбов:

Чистите ръце пазят от инфекции

Ентероколитите се увеличават плавно, а марсилската треска - тройно за седмица

Аида Паникян

16. Юни 2017 , брой: 116   222   0Чистите ръце предпазват от летни вируси и инфекции, припомни вирусологът от Института по микробиология при БАН акад. Ангел Гълъбов. "Децата трябва да са обучени да си измиват ръцете, като се приберат вкъщи", препоръча вирусологът. Той подчерта, че от началото на юни до края на септември, дори и първите дни на октомври, главната причина за болестите ще са ентеровирусите. Те причиняват грипоподобни заболявания през лятото, асептични менингити, поражения на задстомашната жлеза, на сърцето.
По данни на МЗ от 5 до 11 юни регистрираните ентероколити са 298 срещу 274 случая за предходната седмица. Почти двойно е увеличението и на салмонелозите.
Ентеровирусите са между 120-130 и са изключително устойчиви в околната среда и водите, както и на медикаментозно лечение. Те се "закрепват" здраво по дръжките на превозните средства на градския транспорт, вратите на учрежденията и обществените сгради. Източник на заразата може да са мухите (желателно е храната след консумация ведната да бъде прибрана в хладилник или да бъде покрита), нехигиенично приготвена храна, обществени (или не добре почистени) тоалетни. Ученият предупреди хората да са особено внимателни при консумация на храна от заведения по плажовете.

Въпреки това в над 80% от случаите причиняват заболявания

без клинична картина

без симптоми, което прави тези заболявания коварни, защото въпреки това остават заразни и преносими, посочи ученият.
В повечето случаи заболяването преминава за няколко дни с хрема, температура, разстройство, гадене и диария. В малка част от случаите може да се стигне до тежки поражения на централната нервна система като развиване на асептичен менингит. Ентеровирусите може дори да причинят детски паралич, инсулинозависим диабет, дилатативната кардиомиопатия, да поразят междуребрената мускулатура.
По Южното Черноморие ни атакуват малки комари, по-известни като

папатаци

които хапят предимно вечер, припомни акад. Гълъбов. Папатациевата треска се характеризира със зачервени очи и главоболие, но минава с обикновени средства за главоболие и температура и трае не повече от 2-3 дни.

Кърлежите

обаче могат да ни заразят с марсилска треска и лаймска болест, а заради дъждовете те са и по-многобройни. Една такава зараза изисква сериозно лечение с антибиотици. Вирусологът предупреди, че кърлежи у нас има не само в планините - Странджа, Родопи, Източна Стара планина, но и в парковете, като специално за София напомни да внимаваме в Борисовата градина и Южния парк. Акад. Гълъбов препоръча след разходки в планината и парковете хората да проверяват дали не са ухапани от кърлеж, а ако са, да не се опитват да го вадят сами, а да потърсят медицинска помощ. След изследване може да бъде проведено и антибиотично лечение. Например кримска хеморагична треска и лаймска болест се причиняват от ухапване от кърлеж или при контакт с кръв от заразен.

В България е разработена единствената ваксина в света

срещу хеморагичната треска, обясни акад. Гълъбов. Неговият екип вече публикувал в престижни научни издания откритието си, което е ефикасно в експериментална среда, но са необходими клинични проучвания. За реализирането на препарата са необходими около 10-15 млн. долара, по думите на специалиста това може да стане в чужбина, тъй като в България няма пари.
Ухапването от кърлеж може да причини и марсилска треска. Инкубационният период на болестта е от 6 до 10 дни. Заболяването започва с втрисане, висока температура до 39-40 градуса, силно главоболие, болки по ставите и мускулите, особено по долните крайници, до невъзможност за движение, отпадналост, гадене, изразена интоксикация. От третия до петия ден от началото на заболяването се появява характерен петнист обрив, който започва от крайниците и постепенно се разпространява по тялото. Обривните единици са розови, но могат да придобият кръвенист характер.
В периода 5-11 юни в станата са регистрирани 14 случая на марсилска треска срещу 5 случая за предходната седмица, сочат данните на МЗ.  

 

 

Неделник

  • Свят храм ли е то днес и жреци на знанието и възпитанието ли са учителите
    15. Септември 2017 181
    181
    0

    Първият училищен ден е скъп спомен за всекиго от нас. Първият звънец, първата учителка, първите съученици и приятели са незабравими! Пазим ги в душите си и всяка година, когато на 15 септември видим първолаците с китки, когато чуем училищния звънец, сърцата ни се разтуптяват. Оживяват у нас онези дни, когато и ние, трепетни и развълнувани, сме...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"