18 Април 2024четвъртък17:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Народна медицина

Иде време за бране на жълтия кантарион

/ брой: 116

автор:Дума

visibility 742

Многогодишното растение жълт кантарион (Hypericum Perforatum) е често ползван цяр в цяла Европа. Често го наричат кантарион на Сейнт Джон, защото е прието да се бере в деня на светеца - 24 юни, или българският Еньовден. У нас се срещат около 22 вида звъника. 
Билкари препоръчват наземната част да се бере в началото или през времето на цъфтенето като бъдат отрязани облистените стъбла с цветовете и пъпките на около 20 см от върха. Не трябва да се събират прецъфтели стръкове, препоръчват билкари.
Билката е съхранява изсушена в сухо и хладно помещение.
Жълтият кантарион има много приложения - при възпалителни заболявания на храносмилателни органи и смущения в храносмилането, остри и хронични гастрити, ентероколити. Растението  съдържа хиперфорин - съставка, която има бактерицидни свойства и действа дезинфекциращо на раните - при изгаряния, замърсени гнойни и бавно зарастващи рани по кожата и лигавицата. Съдържанието на хиперицин в билката действа положително върху мозъка и води до дългосрочно подобряване на настроението и цялостното душевно състояние. Изсушеният кантарион съдържа до 1.5% хиперицин, а цветовете му - до 0.3%. Например в Германия билката често се предписва за леки форми на депресия. През 2005 г. германски фармацевти  изследвали ефектите на жълтия кантарион върху 5489 души с депресия и установили, че след 12 седмици резултатите били същите, сравнени с контролната група, която вземала типични антидепресанти!
Билкари препоръчват по 1/2 чашка чай от жълт кантарион 3 пъти дневно при синдрома на хроничната умора, наричан често офисен синдром или болест на мениджърите.
Жълтият кантарион активира определени ензимни системи в черния дроб и червата, чрез които се разграждат и усвояват много медикаменти. По този начин жълтият кантарион намалява ефекта от хапчетата за сваляне на холестерола като симвастатин, противозачатъчните и препарата теофилин за астма.
V Хора с ниско кръвно налягане трябва да са много внимателни с приема на билката.
V Да не се употребява повече от 3-6 месеца без консултация с лекар, да не се приема от деца под 12 г., съветват билкари.
- Чай от жълт кантарион: 1 с. л. от билката се запарва в 200-300 мл вряла вода. Престоява 15-20, до 30 мин. Прецежда се и се пие.
- При рани се прави извлек от цветове жълт кантарион (100 г), накиснати в 200 мл зехтин. След като престоят 20 дни на слънце, прецежда се, а с извлека се мажат раните.
- Домашна тинктура се приготвя, като в 3/4 от обема на буркан се сложат цветове от жълт кантарион и се долива 40-50-градусова водка или ракия, пак се слагат цветове и пак се долива с алкохол догоре. Сместа престоява около месец, като всеки ден бурканът трябва да се разклаща. След това през тензух се прецежда и от получената тинктура при силно стресови състояния може да се използват по 2-3 пипети дневно, споделят във форуми хора, ползвали билката.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 271

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 254

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ