Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Септември 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Пегас

Мозайка

"Глухарче" разцъфна в Камчия

Дума

16. Юни 2017 , брой: 116   227   0Сред лонгоза край река Камчия се появи много рядко растение - глухарче. Не, не става дума за истинското цвете, а за скулптурата "Одуванчик" - символ на доброто и мира, дело на световно известния автор Григорий Потоцкий, който пристигна за откриването лично.
Глухарчето, чиито длани образуват кръг, символизира доброто и благодарността - универсалния човешки закон, нарушаването на който води до конфликти между хората и между народите.
Инициативата е дело на Фондация "Устойчиво развитие за България" и СОК "Камчия". Партньорството между фондацията с председател Станка Шопова и твореца Григорий Потоцкий има 15-годишна история. При отбелязването на 125-годишнината от Освобождението на България в София беше открита скулптурата "Богоматерь" (Богородица) - първият паметник в новия ХХI век, израз на благодарността към Освободителната мисия на Русия. Скулпторът създаде и паметника на генерал Гурко в София.
Скулптурата на глухарчето, което подава ръце на света, вече е световен символ, намерил дом в повече от 30 страни по света, сред които Франция, Гърция, Мексико, Филипините, Китай, Унгария, Естония, Украйна и др. Само преди дни то ДразцъфнаУ и на летище "Пулково" в Санкт Петербург.

Григорий Потоцкий и Станка Шопова пред "Одуванчик"

 

 

Пегас

 • От редактора
  15. Септември 2017 181
  251
  0

  Ето, ти тръгваш към училището. Това е твоят празник. Обличаш официалната си дреха, която пазиш за този ден. Която носиш само на този ден. Цветя, стихотворения и песни. После...
  После започва твоята неравна борба.
  Ти искаш да дадеш знания на своите ученици, да ги възпиташ в ценности, добродетели... Но се изправяш за пореден път срещу...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"