Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Юли 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Пегас

Мозайка

"Глухарче" разцъфна в Камчия

Дума

16. Юни 2017 , брой: 116   148   0Сред лонгоза край река Камчия се появи много рядко растение - глухарче. Не, не става дума за истинското цвете, а за скулптурата "Одуванчик" - символ на доброто и мира, дело на световно известния автор Григорий Потоцкий, който пристигна за откриването лично.
Глухарчето, чиито длани образуват кръг, символизира доброто и благодарността - универсалния човешки закон, нарушаването на който води до конфликти между хората и между народите.
Инициативата е дело на Фондация "Устойчиво развитие за България" и СОК "Камчия". Партньорството между фондацията с председател Станка Шопова и твореца Григорий Потоцкий има 15-годишна история. При отбелязването на 125-годишнината от Освобождението на България в София беше открита скулптурата "Богоматерь" (Богородица) - първият паметник в новия ХХI век, израз на благодарността към Освободителната мисия на Русия. Скулпторът създаде и паметника на генерал Гурко в София.
Скулптурата на глухарчето, което подава ръце на света, вече е световен символ, намерил дом в повече от 30 страни по света, сред които Франция, Гърция, Мексико, Филипините, Китай, Унгария, Естония, Украйна и др. Само преди дни то ДразцъфнаУ и на летище "Пулково" в Санкт Петербург.

Григорий Потоцкий и Станка Шопова пред "Одуванчик"

 

 

Пегас

 • От редактора
  21. Юли 2017 141
  305
  0

  Името на Никола Вапцаров стои редом с това на Ботев и Вазов в съкровищницата на нашата литература. Но той е и от малкото ни поети със световна известност: поезията му е преведена на над 90 езика.
  През 1979 година с Указ на Държавния съвет на НР България е учредена Международна литературна награда "Никола Вапцаров". Нейни носители са световноизвестни имена: Иняцио Бутита от...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"