23 Април 2024вторник11:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Борба на вятъра

/ брой: 115

автор:Ина Михайлова

visibility 2820

Хвалят се от сутрин до вечер, че има отличен синхрон между службите, а "щурмът" на ГКПП "Кулата" е бижу. И показната акция "Граница" на Цветан Цветанов на Капитан Андреево преди седем години беше ОК!, но завърши с оправдателни присъди.
Новият шеф на митниците Георги Костов започна периода си в агенцията с ударни акции. И съпровождащите ги пресконференции. Сигурно подготвят следващата. За затворения с часове пункт "Кулата"...
Толкова ли е сложна работата? Бивш шеф на митниците, герой в телефонен разговор, беше взел Капитан Андреево "на ръчно управление". Акциите бяха като по калъп - през година, горе-долу по едно и също време. А и "задържаните" суми - приблизително еднакви. Като последната впрочем - все мижави. Да се похвалиш, че си задържал голяма сума, да, а то... Голяма, голяма, колко да е голяма, над 60 000 лв. Бълха я ухапала тази смяна.
Може и да има синхрон между спецорганите, ама не е достатъчно, за да се сложи край на рекета, контрабандата и трафика. Уж ротация на служители, проверки, а положението - все същото. Тирове на транспортни фирми минавали през кантари на "Кулата" срещу 50-100 лв., ако камионът бил претоварен. И цената била преференциална, щото превозвачите имали "абонамент" с митничарите. Че това новина ли е? Така е било и ще бъде. Пиарските акции не решават проблема.
В последните двайсетина години сме свидетели на зрелищни арести на подкупни граничари и митничари. А след това? В повечето случаи делата се точат с години, завършват с оправдателни присъди, а съдът възстановява арестуваните на работа. Реално осъден за корупция граничар или митничар с лупа да търсиш. Бившият шеф на митниците Ваньо Танов преди две години го призна публично.
Сега заловили над 60 000 лв. Да видим дали ще измъкнат информация за кого обикновените служители събират парите и къде отиват те по веригата. Добре, че пеленачетата в Свиленград например не могат да говорят, защото и те знаят схемата и са наясно за такса "спокойствие" и "данъка", който плащат служителите, за да влязат във веригата. Независимо от гръмките приказки МВР и ДАНС така и не успяват да вкарат хора под прикритие сред митничарите и граничарите и разчитат на доноси и жалби. Такива имало и за последната акция, при това от години. Да, ама какво ще произтече като краен резултат...
Защо, вместо да се бият в гърдите за пресечената контрабанда и растящите приходи от това, да не попитаме турците как го правят. Преди малко повече от десетина години с помощта на камера с микрофон, монтирана в печка духалка, записаха митнически полицаи на Капъкуле как тормозят пътници и вземат подкупи. Арестувани бяха близо 50 служители. Всички влязоха в затвора. У нас - мерки за неотклонение, адвокати, пари от дюшеците, "чадъри"...
Голяма борба пада по митниците. Надделяване. Само че отива на вятъра. Дано и този път не е така.

1/3 у нас взимат под 1000 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 77

Бум на заболели от коклюш

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 77

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 77

Молдовска "Победа" създадоха в Москва

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 0

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 0

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 0

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 0

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ