24 Април 2024сряда10:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Италиански поет награди наши хлапета с първа награда

/ брой: 114

visibility 30

Елиана Митова

Алесандро Вила - едно от най-ярките имена в съвременната италианска поезия, оцени по достойнство поетичните опити на група български деца. Става дума за членовете на Школата за творческо мислене и писане при софийското основно училище "Българско школо", ръководена от литераторката Вяра Николова. В продължение на цяла учебна година тя работи с малчуганите, а те творят в рими. Колективната им творба заслужи авторитетната първа награда в раздела "Училища" в 26-тото издание на международния конкурс "Център младежи и поезия - Триужо - Италия". 
Малките творци заминаха за Ботуша заедно с тяхната ръководителка. Когато чуха: "Първа награда за "Българско школо", избухнаха аплаузи. "Чудесно е, че децата пишат. Това означава, че и четат! Аз бях в София, посетих "Българско школо" и се срещнах с директорката Евгения Елмазова. Тази дама ме очарова. Дава начало на прекрасни инициативи, които трябва да бъдат поощрявани. Много съм щастлив, че преподавателката Вяра Николова доведе децата, за да се насладят на собствения си успех", каза Алесандро Вила.
Церемонията по награждаването се състоя в красивата вила "Таверна" в Триуджо в присъствието на кмета на града, общински съветници и  граждани.
В престижното състезание взеха участие деца и юноши от Русия, Украйна, Молдова, Германия, Полша, Албания, Египет, Франция, Италия, Камерун, Еквадор, Индия, Пакистан, Мароко. Спазвайки регламента, те представиха творбите си на италиански език. Българският генерален консул в Милано Росен Руфев изпита основателна гордост, когато бе обявен успехът на българчетата. Поздравиха го консулите на Украйна и Молдова.   Българчетата получават високия приз за втори път. Още през 2013 г., когато бе проведена първата българо-италианска Лаборатория за поезия съвместно с "Център младежи и поезия - Триуджо" под ръководството на Алесандро Вила, те бяха отличени с първата награда.
Рамо на събитието даде клубът ЮНЕСКО "Леонардо да Винчи" в София, както и библиотеката на Брунате. В това италианско селище е починал   Пенчо Славейков, а италианците продължават да тачат паметта му. Децата от "Българско школо" посетиха и това китно селище, положиха цветя пред паметника на Славейков и се включиха в  демонстративен час за писане на поезия, заедно с връстниците си от българското училище в Милано.

 
Децата от "Българско школо" пред паметника на Пенчо Славейков

Снимка Авторката

 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 598

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 562

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 597

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 575

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 551

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 598

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ