23 Април 2024вторник09:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пра'им к'вото тря'а

/ брой: 113

автор:Ина Михайлова

visibility 2666

Тъжно, брат! Култовата реплика на катаджиите "И к'во пра'им сега?" ще остане в историята. Дали?
Поредната закана за борба с корупцията в системата на МВР роди властта тези дни. Да не си помислите, че става въпрос за нещо, което не сте чували. Тц! Пак на дневен ред излязоха камерите по реверите на катаджиите и в патрулките, таблетите за всеки служител на реда, ротацията на полицаи, лотариен принцип за разпределяне на делата при разследващите полицаи, тестовете за лоялност... Само дето пак не заговориха, че ще зашиват джобовете на катаджиите или ще им забранят със закон да носят банкноти в тях, както предлагаше бивш депутат.
Камери, записи, дискове, таблети - мислите ли, че това може да ги спре? Успех с мечтите! Апропо, "полицаи в храстите" в Лондон например няма. Всичко е с камери и радари. Накрая с данъците идват и честитките. Никакви бюрокрации, никакви контакти с полицай. А тук играта на котка и мишка ще продължи.
Борбата с корупцията в МВР е двустранен процес. Не сме ли готови да дадем някой лев на катаджията, за да не пише протокол, за да не ходим по мъките и да не стане работата по-дебела? Номерът все още минава. А от МВР да твърдят, че за цялата 2016 г. едва 42-ма са корумпирани в системата, звучи като виц от онези, изтърканите.
Няма лошо, задължително е даже, МВР-служителите да бъдат и добре облечени, и обути, и оборудвани, и тествани, и проверявани от служители под прикритие, и с нормални доходи, и пр. Проблемът е комплексен, а с работата на парче или с тоталния упадък, до който беше доведена системата в последните години, резултати няма как да има. И обществената подкрепа за всякакви опити за борба с корупцията ще бъде пренебрежимо ниска.
Защо МВР не каза какви са резултатите от оборудваните още в началото на 2015 г. с камери коли на КАТ? Каква е ползата от монтираните хиляди камери по пътищата на България? Или и те, също като онези на границата, са сложени, за да "плашат гаргите"? Колко нарушения са засечени и колко глоби са платени? Останалите? Няма как да ги съберат ли? Ами с данъците например. А ако водач на МПС, който не е платил глоба, не може да мине годишен технически преглед? Край. А сега - от една страна, сме готови да бутнем 50 лв. на катаджията, за да минем по-леко. От друга, тарикатеем и чакаме да изтече давностният срок за плащане на глобата. Държавата е прецакана, нали? Ама и ние с нея. Затова продължаваме да страдаме от джихада на джигитите по пътищата. Само това да бяха направили, както се заричат от години, резултат щеше да има. И пари в бюджета на МВР и на държавата, и възпитателният ефект щеше да е налице. Ама на! Къде по-лесно е всичко да се остави на доизживяване, да се говори помпозно, а водата да продължава да тече там, където е текла. И МВР да е жизнено необходимо, но като бездънна яма, в която потъват вече милиарди.
Дали ще дочакаме тази реформа в МВР? Или ще продължим да пра'им к'вото тря'а...

 

Токът за бита остава регулиран поне още година

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 76

Поръчката за бързите влакове до морето "дерайлира"

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 76

ДАИ е с нов автопарк за над 6,3 млн. лв.

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 76

Фискалният резерв се оказа 10,9 милиарда лева

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 76

Канарските острови на бунт срещу туристите

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 76

2400 евро за раждане на дете в Гърция

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 76

Задържан за бомбена заплаха в Дания

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 76

Накратко

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 76

Пълзяща цензура

автор:Нора Стоичкова

visibility 359

/ брой: 76

Ех, бедни Главчев...

visibility 419

/ брой: 76

Тръмп не е изход

visibility 313

/ брой: 76

Договорът с "Боташ" е един от най-корупционните

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ