24 Април 2024сряда03:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Двойно повече деца искат да работят през лятото

До една година затвор грози всеки, наел подрастващи без разрешение от ГИТ

/ брой: 113

автор:Аида Ованес

visibility 1775

За първите пет месеца на 2017 г. в Главната инспекция по труда (ИА ГИТ) са постъпили 1232 искания за разрешения за работа на непълнолетни лица, научи ДУМА. Дадени са 993 разрешения, от които 24 за деца, които не са навършили 16 г. За същия период на 2016 г. исканията били 734. Най-често непълнолетни се наемат за извършване на дейности в хотелиерството, ресторантьорството и търговията през дългата лятна ваканция, уточняват от ГИТ. Поисканите от работодателите разрешения за наемане на непълнолетни през 2016 г. са 5283, дадени са 5009 разрешения, като 90 от тях са за наемане на работа на деца до 16 г. През 2015 г.  исканията били 2700 - двойно по-малко от м.г.
Във връзка със Световния ден срещу детския труд 12 юни, който се отбелязва за 15-и път, от ГИТ припомнят, че у нас наемането на непълнолетни без разрешение от ГИТ се квалифицира като престъпление. За всяко установено нарушение се уведомява прокуратурата и започва наказателно производство. През 2016 г. са констатирани 99 случая, в които са наети на работа непълнолетни без разрешение от ГИТ, докато през 2015 г. бяха 48. Работодателите са дадени на прокурор от инспекцията, тъй като нарушението е криминализирано и се преследва по силата на Наказателния кодекс. Традиционно най-много от тези нарушения са констатирани в икономически дейности като "Ресторантьорство" и "Търговия на дребно".  
България е една от държавите, в които има определена една и съща минимална възраст - 16 г., за задължително обучение, регламентирано в Конституцията, и за започване на работа според Кодекса на труда. Специално се отбелязва в КТ, че наемането на лица, ненавършили 16 г., е забранено, но са предвидени и изключения, които се отнасят основно за даровити деца, участващи в кинопродукции, театрални постановки, музикални състави. За децата до 18 г. е забранен тежкият физически труд, работа, свързана с въздействие на физични, химични и биологични агенти и др.
От средата на 2015 г. промени в Кодекса на труда предвиждат възможност подрастващи между 16 и 18 г. да работят до 22 ч. вместо до 20 ч. Малолетни и непълнолетни могат да работят при 7-часов работен ден, нямат право да полагат извънреден и нощен труд. Нощен е трудът, положен след 22 часа, а за лицата, ненавършили 16 г. - след 20 ч.
НК предвижда лишаване от свобода до 6 месеца и глоба от 1000 до 3000 лв. за работодатели, наели деца до 18 г. без разрешение от ГИТ, а ако деянието е извършено по отношение на ненавършил 16 г., наказанието е лишаване от свобода до 1 година и глоба от 3000 до 5000 лв.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ