24 Април 2024сряда21:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Датата

/ брой: 113

автор:Дума

visibility 46

323 Г.ПР.Н.Е. - УМИРА АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ, ЕДИН ОТ НАЙ-УСПЕШНИТЕ ПЪЛКОВОДЦИ (Р. 356 Г.ПР.Н.Е.). Начело на войните за завладяване земите на древна Гърция при управлението на баща си Филип II, продължава делото му и само за 12 години завладява Персийското царство, Египет и множество по-малки държави в Близкия изток. При смъртта му завоюваните земи се простират от Балканския полуостров до днешните Афганистан, Пакистан и Индия. Получава образование при Аристотел, основава бъдещия голям културен център Александрия.

1878 - ЗАПОЧВА БЕРЛИНСКИЯТ КОНГРЕС. Провежда се под председателството на германския канцлер Ото фон Бисмарк. Разглежда резултатите от Руско-турската война (1877-1878); статута на Цариград, проливите Босфор и Дарданели, Румъния, Сърбия, Черна гора; териториална подялба на османски владения; създаването на българска държава и др. Завършва на 13 юли 1878 г. с подписването на Берлинския договор. Българският народ е разделен на седем части, с пет различни начина на управление в неговата етническа територия. Създаден е възел от противоречия, които определят развитието на Балканския полуостров за десетилетия напред.

1903 - В АЙТОС СЕ РАЖДА ФИЛИП КУТЕВ, КОМПОЗИТОР (УМИРА 1982 Г.). Пръв започва да прави обработки на песните така, че те да бъдат изпълнявани от многогласен битов хор. Видоизменя традиционния песенен фолклор и на негова основа създава специфичната хорова музика. На 1 май 1951 г. основава първия и най-голям български фолклорен ансамбъл, който днес носи неговото име.

1965 - В СОФИЯ Е ОТКРИТ ТЕАТЪР "199". Сценично пространство на столичната ул. "Раковски" ("престижно и уютно театрално мазе в центъра"), наречено така заради 199-те места, с които разполага, и посветено на камерни спектакли от съвременни автори. Театърът няма собствена трупа, всички режисьори и актьори са гостуващи. От 2007 г. "199" добавя към името си и това на Валентин Стойчев - директор на театъра от 1991 г. до кончината си.

1986 - УМИРА ДИЙН РИЙД, АМЕРИКАНСКИ ПЕВЕЦ И АКТЬОР (Р. 1938 Г.). Увлича се по идеите на комунизма, а концертите му през 50-те години на миналия век в Южна Америка събират повече публика от тези на Елвис Пресли. През 1973 г. заживява в ГДР, където продължава с кариерата си на певец (рокендрол и кънтри) и актьор, както и на активен борец за мир. Популярността му е голяма и зад Желязната завеса е известен като Червения Елвис.

1986 - УМИРА БЕНИ ГУДМАН, АМЕРИКАНСКИ ДЖАЗ И СУИНГ МУЗИКАНТ (Р. 1909 Г.). Наричат го Краля на суинга. Групите на Гудман помагат за стартирането на кариерите на много от маститите имена в джаза. Във време на сегрегация неговата група е от първите, в които музикантите преминават расовата бариера. Кариерата му продължава почти до края на неговия живот.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ