20 Април 2024събота08:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Възмездието на успеха

Героите на Бинев в романа "Закуската на палача" са единаци, проклети от съдбата да бъдат уж щастливи в златната клетка, в която са се заключили отвътре

/ брой: 113

visibility 29

Георги Н. Николов

Имало някога, може би съществува и днес, странен парк-хотел. Издигнат някъде по южното крайбрежие на Стария континент, охраняван строго от любопитни погледи и напълно откъснат от делничния пулс на света. Но в него плуват в охолство седемнадесет приказно богати мъже и жени, без обаче да могат да го напускат. Защо ли? Отговор ни дава романът на руския журналист с български корени Андрей Бинев "Закуската на палача" (преводач на текста от руски Надя Попова) - първа книга на изд. "Николай Петев", С., 2016 г. Или по-точно: деветте истории на обречени клиенти, подчинени на обща тематична идея и изграждащи цялостното повествование на творбата. Поднесени в първо лице на читателите от безименния главен герой - сервитьор, мулат с бразилско-руска кръв. Всъщност бивш бандит и както се разбира на финала - палач на пребиваващите в хотела гости. Всички те: Иван Голиш, Олеся Богатая, другарят Шия, Ева Пиекноска, хер Щраус, Кейт и Джулия, сеньор Контино, Мария Бестия, Лукас-Хейли, с различна националност и съдби, са собственици на милиарди. Спечелени по различен начин безогледно. Чрез хитри мошеничества или съвсем случайно, но винаги в ущърб на човечеството и неговия желан напредък.
Героите на Бинев са единаци, проклети от съдбата да бъдат уж щастливи в златната клетка, в която са се заключили отвътре. За тях ближният не съществува, моралът и честта са празни понятия. "Отначало са били обикновени лакоми хлебарки, после недалновидните хора са ги прехранили и те са се превърнали в плъхове, а накрая - в акули. А плъховете, хлебарките и акулите са най-издръжливите твари на земята. От дребни мръсни хлебарки гъмжат офисите по цял свят, плъховете се домогват до ръководни постове на средно равнище, а пък акулите вече заемат най-горните редове в съвременната ранглиста. Всички останали според тях са единствено храна." И олигархичната прослойка, обитаваща приказния хотел, е завършила "победоносно" кръстоносния си поход. Натрупани са фантастични капитали. Сринати са икономиките на цели държави, особено в Източна Европа. Диктувана е политиката на марионетни правителства и чрез фалшиви идеали е мачкана истинската свободолюбива мисъл. Платени политици услужливо превръщат демокрацията в шарена фасада, зад която се гърчи правото на личността да мисли и да се изявява индивидуално. Цялото човечество е подчинено на властта на парите, съсредоточени в ръцете на няколко души.
Не е ли така навсякъде по света, риторично пита авторът и с житията на мрачните герои доказва своята правота. Той е задълбочен психолог и разказът за всяка тяхна стъпка към върха е придружен с достоверен анализ на мотивацията им. Допълнен от тънка ирония, стигаща до сарказъм в обрисуване на постепенното им обезличаване в блатото на себичността и безпардонния егоизъм. Но дори когато са постигнали всичко с цената на кръв, пречупени съдби и откровен цинизъм, те всъщност са вървели в коловоза на неосъзнаваната си голгота. Както е прозрял Бинев, "всички ние като в мъртва хватка сме обвързани от глобалния свят на алчността, жестокостта, завистта и отмъщението. В едно съскащо кълбо ни вплита безкрайната лъжа". Докато в тила на довчерашните повелители на човечеството влезе куршумът на анонимния стрелец.
Романът на Андрей Бинев е истинско явление на нашия книжен пазар. Глътка жива вода, проясняваща донякъде хаоса, в чиито стени се блъскаме панически. Затова си заслужава да разгърнем страниците на книгата с многозначителното заглавие "Закуската на палача".

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ