24 Април 2024сряда13:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Нужен ни е Закон за защита на националната памет

/ брой: 112

visibility 82

Антоний Станимиров
студент ІV курс, УниБит

За Васил Левски има написани хиляди страници и книги. Ще бъдат написани още много, но дали информацията в тях ще бъде обективна, никой не може да гарантира, дори и историците. Делото на Васил Левски е символ на непримиримата борба за свобода. С личността му ние се запознаваме още в най-ранна детска възраст. Първо за него научаваме в семейството си, а след това в училище. Още от самото ни запознаване с историческите факти ние изграждаме образа на Апостола в съзнанието си. Приносът на Васил Левски за свободата на българите е епохален. За онази жадувана свобода, за която нашите национални герои платиха с кръвта си!
Както е казал Волтер: "Човек е свободен в момента, в който пожелае да бъде". Именно това пожела Апостола, но не за себе, а за целия български народ. Героизмът на Апостола даде надежда на многострадалния български народ да се бори за своята независимост и разпали пламъка на българщина у българите, който беше потушаван векове наред. Това негово свято дело начерта съвременния ареал на България.
След обесването на Васил Левски се появяват много спекулации, които в крайна сметка са повлияли и върху мисленето на съвременните българи. Някои го определят като светило, други - като герой, но много често ставаме свидетели и на това как се поругават паметници на Апостола на свободата. Не зная що за хора са тези, които извършат подобни профански и варварски актове! Вероятно причината е липсата на култура или още по-страшно - може би отразява ценностната и моралната деградация на нашето общество. Но в случая по-тревожното е, че институциите мълчат и по този начин се толерира тази вандалщина. Досега няма наказани, нито глобени. В крайна сметка, ако продължим да се примиряваме с подобни актове, ние практически изменяме на морала и на честта си.
Съвременното словоизлияние и пречупването на исторически събития през днешната политическата призма, оказват негативно влияние върху мисленето на хората. Подобни изострени реторики, освен да сквернят чистите и светли идеали на Апостола, не постигат нещо друго. Използването на телевизионната трибуна за прокламация на патриотарски идеи и парадирането с делата на Апостола от страна на обществени лица всяват смут в обществото и предизвикват гняв и обида.
Нужно е да се състави и приеме Закон за защита на националната памет. Трябва да се въведат строги санкции за тези, които си позволяват да поругават и да опетняват паметта и идеалите на нашите национални герои, пожертвали живота си, за да ни има нас. Ние сме изправени пред кръстопът, но в коя посока ще поемем, зависи изцяло от нас. Апостола посвети живота си на свободата на България. Сега ние сме длъжни да защитим и съхраним паметта за него.
 
 
С активната подкрепа и участие на кмета на община Троян г-жа Донка Михайлова и на игумена на Троянския манастир епископ Сионий докторанти и  студенти от специалността "Архивистика и документалистика" на УниБит представиха в Троянския манастир свои научни разработки върху личността и делото на Васил Левски. Н.пр. епископ Сионий и г-жа Михайлова откриха еднодневната младежка научна конференция "Докосване до Левски. Памет и съвременни интерпретации". Форумът е част от научен проект на катедра "Архивно-документално наследство и културономия" "Културна памет и национална идентичност" с ръководител проф. дфн Ваня Добрева


В Троянския манастир Донка Михайлова получи от епископ Сионий ключове, с които символично откри библиотека, съхраняваща ценни книги от ХVІІ и ХVІІІ в.
Братството в манастира е изградило и нова част от музей с ценни икони и църковна утвар

Отиваме на избори като доказана алтернатива

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 78

Всеки десети родител отказва задължителна ваксина

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 78

Партия "Средна европейска класа" напуска ПП-ДБ

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 78

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 163

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 150

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 175

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ