28 Март 2024четвъртък20:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Бис-Квит" покори Софийската опера

Дните на руската духовна култура в България ще продължат до септември

/ брой: 112

автор:Альона Нейкова

visibility 73

Санктпетербургският ансамбъл "Бис-Квит" покори с изпълненията си Софийската опера и балет в петък вечер, когато бе дадено началото на Дните на руската духовна култура в България. Камерният оркестър акомпанира на звездните солисти на прочутия Държавен академичен Мариински театър - Карина Чепурнова (лиричен сопран), Евгений Акимов (тенор), Екатерина Сергеева (мецосопран), Оксана Шилова (сопран) и Павел Шмулевич (бас). Музикантите на "Бис-Квит", чието творчество обединява звученето на руски народни инструменти, акордеон, саксофон и перкусии, близо два часа изпълняваха както фолклорни произведения в собствен аранжимент, така и световни шедьоври и оперни класики. Спазвайки традицията на оркестъра да свири популярни мелодии на страната, в която гостува, прозвуча и емблематичната за България народна песен "Катерино моме". А публиката в залата не спря да благодари на ансамбъла с бурни аплодисменти и възхитени викове "Браво!".
Тържественият концерт, уважен от дипломати, народни представители, политици, творци и ценители, бе предшестван от брифинг, на който акредитирани журналисти от български и чуждестранни медии имаха възможността да чуят посланията на някои участници в проявата.
"За нас е огромна чест да представим руското изкуство в България. Надяваме се братските отношения между двете страни да продължават да се развиват и занапред", сподели заслужилият артист на РФ Евгений Акимов.
"Искаме да подчертаем силната връзка на нашата култура и история, а музиката да спомогне за още по-голямото сближаване на народите ни", разкри ръководителят на ансамбъл "Бис-Квит" Андрей Антипов.
Над 15 мероприятия са включени в програмата на Дните на руската духовна култура в България, които ще се провеждат до 16 септември. Ценители ще имат възможността да станат свидетели на концерта на солистите от Държавния академичен театър "Русские узоры", на фолклорния ансамбъл "Колесо", на туристическия форум "Духовни маршрути на Русия и България", на изложбата на Руското географско общество "Най-хубавата страна", на историческа конференция, посветена на 140-годишнината от Руско-турската война (1877-1878), и мн. др. Мащабният проект, иницииран от Министерството на културата на РФ, се провежда в различни държави по света от 2010 г. Целта на проявите в Европа, Латинска Америка, Израел, САЩ и други кътчета на планетата е да се представят най-големите постижения на руската култура и богатото духовно наследство на страната.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ