20 Април 2024събота12:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Срещи с писатели на "Пловдив чете"

40 издателства предлагат най-новите си заглавия в Алея на книгата

/ брой: 112

автор:Дума

visibility 28

40 български издателства ще представят за 15-и пореден път най-новите и най-добрите си заглавия в Алея на книгата в Пловдив в 14 огромни шатри на площад "Централен". Публиката ще може да се включи в срещи с поети и писатели, преводачи, художници, редактори, музиканти, актьори. Международни гости на литературния фестивал "Пловдив чете" ще бъдат Радомир Андрич и Йеремия Лазаревич (Сърбия), Макис Цитас (Гърция), Хасан Еркек (Турция). Специален гост е световноизвестният мим Герасим Дишлиев-Геро.
Всяко издателство е избрало да представи себе си чрез най-нови и най-интересни автори, издадени през последната година, сред които са Александър Секулов, Антон Стайков, Георги Господинов, Здравка Евтимова, Емил Андреев, Емил Кало, Оля Стоянова, Милен Русков, Михаил Вешим, до които ще могат да се докоснат пловдивчани и гости на града. Отделен фокус са вечерите, посветени на поезията, с участието на Валентин Дишев, Владимир Левчев, Георги Гаврилов, Димана Йорданова, Добромир Банев, Ина Иванова, Йорданка Белева, Тома Марков, Петър Краевски, Петър Чухов и др.
Литературната програма на "Пловдив чете" започва днес, 12 юни. Официалното откриване е предвидено с приветствено слово от министъра на културата Боил Банов (на 13 юни от 19.30 ч. на Античния театър). Ще бъдат връчени престижните награди "Орфеев венец" - за най-изявен поет през изминалата година, както и "Златна четка" - за най-добро художествено оформление на книга. Публиката ще се наслади на хитове от музикалната поздравителна програма на Орлин Горанов и Тони Димитрова.
В рамките на фестивала Министерството на културата и община Пловдив ще връчат националните годишни награди "Христо Г. Данов". Категориите са 9 (с 18 подкатегории), а страстите около отличията и очакванията на специалисти и публика са по традиция високи. В началото на фестивала община Пловдив ще обяви деветото издание на своята Програма за финансиране книги от пловдивски автори и важни за Пловдив издания.
За поредна година партньори на литературния фестивал "Пловдив чете" са МК, община Пловдив и НБ "Иван Вазов" и асоциация "Българска книга", домакин е издателство "Жанет 45", научи ДУМА от издателката Божана Апостолова.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ