18 Април 2024четвъртък19:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Станишев: Хазартният ход на Мей се обърна срещу нея

ПЕС приветства впечатляващия резултат на лейбъристите

автор:Дума

visibility 1404

Избирателите в Обединеното кралство наказаха както опортюнизма на консерваторите, така и популизма на крайнодесните. Шокиращите резултати са фатален удар за премиера Тереза Мей, докато лейбъристите печелят допълнителни 31 места в парламента. След изборната нощ управляващите консерватори губят поне 12 депутатски места, а с това и мнозинството си в парламента. Силният резултат на лейбъристите на Джеръми Корбин ги прави силен претендент за управлението в предстоящите преговори за съставяне на кабинет.
Президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев заяви: "Точно както и Дейвид Камерън преди нея, Тереза Мей форсира едни ненужни избори в опит да спечели допълнителна подкрепа за собствения си политически дневен ред, но този хазартен ход се обърна срещу нея. За пореден път стана ясно, че политическият опортюнизъм не постига нищо друго, освен да нанесе допълнително вреди и нестабилност, а крайнодесните популисти се изпариха толкова бързо, колкото и се появиха."
"Социалистите и демократите в Европа остават единни в подкрепата си за нашите партньори в Обединеното кралство. Очакваме Лейбъристката партия да има водеща роля в процеса на формирането на новото британско правителство", отбеляза Станишев. На тези избори популистите от антиевропейската Партия на независимостта (ЮКИП) на практика изчезнаха от политическата карта и не успяха да вземат нито едно депутатско място.
"Липсата на ясен победител с абсолютно мнозинство в парламента означава трудни преговори или кабинет на малцинството, което допълнително ще забави процеса на преговори между ЕС и Великобритания за напускане на съюза, които вече бяха забавени заради предизборната кампания и сега стават заложник на потенциално безкрайния британски политически процес", добави лидерът на ПЕС.
"Останалите страни членки на ЕС бяха готови да започнат разговорите за "Брекзит" още след референдума миналото лято, но Тереза Мей, сякаш парализирана, търсеше нови и нови поводи да забави процеса. Дори някак да успее да запази премиерския си пост в краткосрочен план, тя постигна точно обратното на това, което целеше с предсрочните избори – малкото й останал авторитет на масата за преговори сега е напълно сринат", отбеляза Сергей Станишев.
В заключение той заяви: "Най-накрая имаме възможност да започнем положителен диалог с Великобритания за бъдещите й взаимоотношения с ЕС. Разчитам здравият разум и конструктивно поведение на лейбъристите да стигнат до масата за преговори с останалите европейски лидери, където без съмнение ще бъдат добре приети."

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 271

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 254

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ