20 Април 2024събота04:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мино от "Не така, брат!" изобрети спасителен дрон

/ брой: 111

автор:Дума

visibility 30

Главният герой в уеб тийн сериала "Не така, брат!" - Мино Караджов, ще представи най-новия си проект за дрон, който предизвестява лавинна опасност и помага за спасяването на човешки животи в планината. Това ще се случи на 10 юни по време на форума за популярна наука Ratio.
Мино е само на 17 години, но вече има солидна научна кариера - притежава няколко награди от международни конкурси, една от които е на NASA за идеята му как може ExoMars да бъде оптимизиран и ефективен с до 12 пъти повече от модела, който в момента изпраща снимки от почвата на Марс.
Изобретението, за което Мино ще разкаже на Ratio, се казва FlyPlank и представлява квадракоптер, който лети над планинските райони и маркира лавиноопасните зони, след което ги качва в база данни, достъпни за всички туристи. Когато дронът забележи висока лавинна опасност, изпраща предупредително съобщение до планинските спасители в района и така те могат да вземат мерки, за да предотвратят инцидент. Проектът може да спаси до 2000 живота годишно.
Освен с наука Мино се занимава и с актьорство. Той е главният герой в първия български уеб тийн сериал "Не така, брат!", който потребителите добре познават от Vbox7.com. Създатели на сериала са продуцентите от 7Talents, част от "Нетинфо". Само преди дни "Не така, брат!" бе отличен с международната награда "Златният чадър" от фестивала Mediamixx в Солун.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ