20 Април 2024събота12:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Новото "не" на ГЕРБ

Гласуването с "въздържал се" според някои юристи поставя гласуващия в "нищото"

/ брой: 111

автор:Аида Паникян

visibility 980

С 10 гласа "за" и 10 "въздържал се" Комисията по труда, социалната и демографската политика отхвърля предложението на БСП за осъвременяване на т.нар. стари пенсии.
С 9 гласа "за" и 10 "въздържал се" Комисията по труда, социалната и демографската политика отхвърля предложения от БСП законопроект за българския жестомимичен език. Същият законопроект е отхвърлен в зала със 110 гласа "въздържал се", два "против" и 102 "за"... Още примери от новия парламентарен сезон със сигурност има. И ще има.
Какво в дълбоката си същност означава "въздържал се"?
Неутрален?
Или незаинтересован?
Или без определена позиция?
Или плазмодийно поведение?
Как може един депутат да е неутрален или незаинтересован, след като определен брой хора от електората са гласували доверие на него или на партията, която представлява? Мигар това не е безотговорност от чиста проба?
В този парламентарен сезон може би от ГЕРБ следват партийната повеля да не са "толкова лоши", да не са "толкова крайни", да не са "толкова черни" в очите на избирателите (щот' знайш ли дал' утре няма да има нови избори?). Сиреч, казано помодерному - популизъм. Тук, разбира се, има го и съображението за кворум - "абе, дай да направим калабалък, но и да не забравяме, че трябва да отхвърлим предложението на опозицията, но да не е съвсем явно".
Или "въздържал се" просто е краткото наименование на "да му се не видеше, защо ние не се сетихме първи? Дай да го отхвърлим елегантно, пък после ще поукрасим и натруфим идеята и ще я представим като наша". Например в комисия преди седмица Светлана Ангелова на два пъти подчерта, че групата на ГЕРБ ще гласува "въздържал се" "не защото проектът е внесен от опозицията", а защото... Сега ще чакаме подобен законопроект от управляващите. Мнозинството си намери и една хубава вратичка - в чл. 70.(2) от Правилника за работа на Народното събрание пише: "В случай на равенство на гласовете предложението се смята за отхвърлено". Тоест, ако "за" и "въздържал се" е 50:50, предложението е отхвърлено.
Дори юристи са подчертавали при определени ситуации, че гласуването с "въздържал се" поставя гласуващия в "нищото", защото на практика той няма мнение. Нима същността на гласуването не е да се покаже, че гласуващият има мнение - подкрепя или отхвърля дадено предложение?
Може и да има някакво средно положение между "да" и "не"/"за" и "против", но то едва ли се изразява във "въздържал се", щом гласът "въздържал се" се брои като "против". Очевидно е необходимо друго понятие за "не/съгласен само с някои пунктове", но със сигурност това понятие не бива да се брои нито за "за", нито за "против".
 Та "въздържал се" се очертава като новото "против" на ГЕРБ в 44-ото Народно събрание. умея.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ