20 Април 2024събота01:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Глухите в 9-а глуха

/ брой: 110

автор:Аида Паникян

visibility 30

Мнозинството съвсем очаквано отхвърли един социален проектозакон. Този за жестовия език, на който общуват помежду си и с останалото общество глухонемите и хората с увреден слух. От близо 130 хил. български граждани с този проблем около 50 хил. ползват жестовия език. А той е основата, върху която се гради грамотността на подрастващите с това увреждане, дава им шанса да бъдат обучавани, да се образоват и да заемат достойно място на пазара на труда. И нещо много важно от всекидневието: ако човек с такова увреждане отиде в дадено учреждение, трябва да има свой "преводач", а институциите просто не разполагат с такива хора. Защото няма закон, който да ги задължи. Ни едно училище няма право да върне дете със слухов проблем, но какво става с обучението на това дете, щом училището не разполага с "преводач"? Детето се води на книга на училище, завършва степените една подир друга, без дори да е ограмотено и затова не става и за пазара на труда. Освен ако семейството му не поеме на 100% тежестта за отглеждането, обучението и възпитанието му.
Дали депутатите, които вчера отхвърлиха в парламента проекта на Закон за българския жестомимичен език, знаят какво значи за едно семейство да се грижи за дете с увреждане? Едва ли! Дали са наясно, че вероятно в следващите десетилетия няма кой знае какъв шанс глух българин да е представител в Европарламента? Едва ли! Иначе биха дали шанс на тези деца да растат като достойни хора, биха им дали шанс за къде-къде по-елементарни и всекидневни неща като възможност да ходят на училище и да учат и играят с връстниците си. Биха дали шанс на семействата им да получават подкрепата на държавата (не само паричните социални помощи!). Защото с неприемането на закона обществото ни ще продължава да не знае за съществуването на хора с увреден слух, глухите и сляпо-глухите. Заради отнетата им през последните 25 години възможност да комуникират пълноценно и да имат адекватен трудов ангажимент и заради бариерите, поставени с неприемането на проектозакона. Вместо 80-90 хил. души (цял средно голям български град) да се чувстват полезни и да изкарват прехраната си, са невидими за българското общество.
Или казано по-просто, близо 130 хил. български граждани, голяма част от тях деца и подрастващи, са пратени в 9-а глуха. И то не от кого да е, а от 106 български депутати. А дали тези депутати не са избрани с вота и на хората с увреден слух и глухите?
Жестов български език е имало и преди ГЕРБ, ще го има и след 106-те депутати, неразбрали същността ни на законопроекта, ни на проблемите на хората с увреждания. А иначе управляващите от ГЕРБ и коалиция не спират шумно да прокламират голямата си грижа за народа. 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ