23 Април 2024вторник18:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ЕРП-тата скочиха срещу предложените от КЕВР цени на тока

Комисията ще вземе окончателно решение колко ще струва електроенергията на 30 юни

/ брой: 109

автор:Дума

visibility 24

Електроразпределителните дружества възразиха срещу доклада на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за новите цени. И трите ЕРП-та -  ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про", поискаха увеличаване на цените за битови потребители с между 2,2 и 8,7%. През миналата от КЕВР огласиха доклада си за новите цени, според който токът за битовите потребители може да поскъпне от юли средно с малко под 1,4%. За ЧЕЗ предвижданото увеличение е с 2%. В Югоизточна България, където оперира ЕВН България, цената ще бъде увеличение с 1,5%. За "Енерго про" поскъпването на тока за битовите потребители ще бъде в рамките на 0,22 на сто, става ясно от доклада на работната група на КЕВР. Електроенергията за малките и средните предприятия, които са на регулирания пазар, да поевтинее между 1 и 15%, предложи още КЕВР.
Производителите и електроразпределителните дружества представиха вчера на открито заседание в КЕВР възраженията си срещу доклада на регулатора, в който се определя минимално поскъпване на тока за бита средно с 1,38%. Зорница Генова, директор в ЧЕЗ, каза, че налагането на предложените корекции от регулатора ще застраши финансовата сигурност на "ЧЕЗ Разпределение", което ще има негативни финансови последици за дружеството и не е в интерес на клиентите. По нейните думи ЕРП-то е затруднено да изпълни планираните инвестиции, тъй като няма механизъм, който да задължи собствениците да предоставят съоръжения за изкупуване.
Предлаганото решение е изключително сурово за нас и създава предпоставки за увеличение на цените догодина два пъти, заяви на заседанието Пламен Стефанов, председател на Управителния съвет на "Енерго-про Продажби". Зам.-председателят на Съвета на директорите на "Електроразпределение Юг" - електроразпределителното дружество на EВН, Гочо Чемширов каза, че компанията не е съгласна с подхода при калкулирането на цените за новия ценови период. Той поиска КЕВР да се включи в дискусия за ценообразуването за бъдещи периоди.
На 9 юни КЕВР ще приеме на закрито заседание проект на решение за цени в сектора. На 13 юни ще се проведе обществено обсъждане, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов. Предложих на всички дружества да дойдат, за да чуят не само собственото си мнение, но и мнението на различни институции, комисии, министерства, граждански сдружения и граждани, каза той. След това в срок от две седмици - до 27 юни, всички страни могат да депозират предложенията си в комисията. Цените на тока ще бъдат определени на закрито заседание на КЕВР на 30 юни и ще важат за периода 1 юли 2017 г. - 30 юни 2018 г.


Парното ще поскъпне до 0,7%

От 1 юли цената на топлинната енергия на практика ще се запази, тя ще се промени само в рамките на плюс/минус 0,5 - 0,7%, обяви шефът на КЕВР Иван Иванов. "Поскъпване ще има само в топлофикациите, които работят на въглища, но там цената на енергията не беше повишавана. Цената на топлоенергията обикновено се взема за срок от една година. По-чести промени в цената на топлоенергията може да има само при резки промени на цените на енергоносителите - към момента не считам, че цената на природния газ ще върви нагоре, напротив, има слабо понижение", обясни Иванов.



 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 317

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 294

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 285

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 314

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ