28 Март 2024четвъртък10:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Газпром" опроверга Борисов за 15 млрд. куб. метра газ

Александър Медведев заяви, че питания от България за такива количества газ не са постъпвали в руския гигант

/ брой: 109

автор:Дума

visibility 30

Молба от България към "Газпром" за увеличаване на доставките на природен газ не е постъпвала. Това е заявил заместник-председателят на "Газпром" Александър Медведев, цитиран от местни медии, предаде БГНЕС. "В този случай аз участвах в преговорите с България. Никакви питания за 15 млрд. куб. м газ не са постъпвали", е казал заместник-председателят на "Газпром".
Българският премиер Бойко Борисов заяви преди ден, че България разчита на руски газ в обем 15 млрд. куб. м, подготвяйки се за строителството на газоразпределителния център "Балкан". Премиерът изрази опасенията, че България от страна, транзитираща природен газ, може да се превърне само в негов потребител, ако новите газови потоци заобиколят страната.
"Ние от много време разговаряме за газовия хъб и ние казахме, че в нашия европейски хъб, финансиран от ЕК към момента, ще съберем газ от много източници", каза Борисов, обяснявайки за подписаната през миналата седмица в Санкт Петербург пътна карта с "Газпром". По думите му реализацията на този хъб няма да позволи страната ни да бъде заобиколена от газовите потоци.    Според него хъбът ще събере газ от много източници - проучваните находища в Черно море "Хан Аспарух" и "Терес", както и експлоатираното находище "Галата", интерконектора с Гърция и "не на последно място - договорения азерски газ, и руски газ". "Просто си изпълняваме ангажимента, подписваме и си пълним кошничката - газовата, с тези възможности, уширяваме си нашата газопреносна система, за да може по всички изисквания на ЕС, спазвайки Третия либерализационен пакет, да превозваме газ, на който от всичките тези източници пожелае", обясни Борисов. "И да си вземаме транзитните такси - и най-вече - компресорите и газопреносната ни система да бъдат пълни. В противен случай от юг азерският газ минава през Турция, Гърция и Италия, от север - през "Северен поток" 1 и 2, и България ще стане само един клиент. За да не го допуснем, подписахме тази пътна карта за газа за 15,7 млрд. куб. м", заключи премиерът.
От "Газпром" са съобщили за "Комерсант", че пътната карта се отнася за вариантите за развитие на газопроводите в България и не засяга въпроси, свързани с доставките на конкретни обеми синьо гориво.
Освен това "Газпром" не обсъжда с България възобновяването на "Южен поток", а варианти за развитие на нейната газопреносна система, заяви Медведев. "С българските колеги обсъждаме варианти за развитие на газотранспортната система на България, именно за това става дума", е казал той, отговаряйки на въпрос относно плановете за възобновяването на строителството на "Южен поток".



Заместник-председателят на "Газпром" Александър Медведев

Летният сезон тръгва с 10-15% по-високи цени

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 58

Цената на яйцата гони световен рекорд

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 58

Париж готов на война с Русия за Одеса

автор:Дума

visibility 557

/ брой: 58

ВМРО-ДПМНЕ отлага промените в конституцията

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 58

Евросъюзът отстъпва пред фермерите

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 58

Накратко

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 58

Десница по дьо Сад

автор:Александър Симов

visibility 459

/ брой: 58

Обирът на руските активи

автор:Юри Михалков

visibility 510

/ брой: 58

Особена порода

visibility 447

/ брой: 58

Престъпен интерес на ЕС

автор:Юри Михалков

visibility 614

/ брой: 58

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ