19 Април 2024петък20:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Четиво

Премълчаните истини

Книга на спортния журналист Михаил Делев за измамите, свързани с допинга

/ брой: 109

автор:Дума

visibility 58

Неотдавна излезе от печат книгата на спортния журналист Михаил Делев "Премълчаните истини". Тя е свързана с негово изследване за измамите, свързани с допинга. В нея се дават ярки примери за нарушения и от родния, и от световния спорт. Книгата е близо 300 страници.
Михаил Делев е роден в София. Дипломира се в СУ "Св. Климент Охридски" с първа специалност "Славянски филологии" и с втора специалност "Педагогическа психология". В журналистиката навлиза през 1972 г. като сътрудник на спортната редакция на в. "Труд", а от началото на 1973 г. е с постоянен договор във в. "Народна армия". Работи като редактор в "Народна младеж" и "Свободен народ" като завеждащ отдел във "Вечерни новини", като главен редактор на "Меридиан спринт", "Спорт тото" и "Спорт експрес". Професионалната си кариера продължава като пресаташе на БФС, по-късно като завеждащ отдел "Информация" в Министерството на младежта и спорта.
Дългогодишен генерален секретар на Българската асоциация на спортните журналисти, а от 2014 г. е и генерален секретар на Асоциацията на спортните журналисти от Югоизточна Европа. Делев е носител на специалната награда на АИПС-2017 "За десетилетия принос в дейността на АИПС и в спортната журналистика".
...Влязохме в поредната фаза на тази студена война, разпалена чрез световния спорт. И то от мъжете, които проповядват за свое рекламно верую спортсменската честна борба. Действията в последно време доказват, че е отворен локален фронт срещу руския спорт, което означава срещу държавата Русия. За да се върнем към изтощителния психодвубой между Изтока и Запада ли? Някои наричат сегашните два фронта - на англоезичните и на останалите. Е, тогава защо в оня, уж знаменателен ноември на 1989-а всички заедно толкова ентусиазирано бутахме Берлинската стена?
...Опитът показва, че студена война може да има само между двете световни супер сили - допреди 25 години САЩ и СССР, сега САЩ и Русия. Останалите, включили се в шумотевицата, имат минимално значение, тяхното присъствие винаги ще бъде променлива величина.
На 3 април 2015 г. САЩ започват да притискат президента на ФИФА Сеп Блатер да отнеме на Русия домакинството на световното първенство по футбол през 2018-а. Тринадесет американски сенатори изпращат писмо до Блатер, в което настояват световното да не се проведе на руска територия. Според тях футболното домакинство на Русия ще повиши самочувствието на президента Путин и ще му окаже подкрепа за кризата в Украйна и за "завладяването" на Крим. В крайна сметка ФИФА не отне домакинството на Русия. След като не беше изпълнена поръката на 13-те американски сенатори, могъщото ЦРУ на САЩ скочи върху Блатер и компания и за кратко им разгони фамилията. Въпреки че, когато и да влязат в затвора "блатеровци", все ще бъде късно. Повечето от тях продължават да са на свобода, защото далаверата винаги е била за много пари и с височайше влияние. Явно на американските разследващи и правораздаващи власти не им се занимава с допинг водевили и лицемерни игри, след като големите пари своевременно са добре наместени. Въпреки че разчисти главните виновници, за крайната си цел - домакинството на Русия, ЦРУ удари греда! Като ефект голяма изненада не се получи и светът не се трогна. Тогава се наложи втори опит и студената война се оказа много необходима в момента. Кому? И какъв е смисълът да се накаже Путин - заради позициите му в Сирия ли, заради партизанската война в Украйна и завладяването на Крим ли? Тези причини едва ли са толкова ценен и достатъчен залог за нова световна студена война.
...След Олимпиадата в Рио 2016 г. МОК се опита да се измъкне почти безучастен към проблема и затрупан от клиширани изрази с възхитителни прилагателни за домакинството на Бразилия. Въпреки предварителното перчене хората на Томас Бах предвидливо прехвърлиха топката към Международните спортни федерации - те да решават кой е наказан и кой да участва или да не участва на олимпиадата. И да отговарят за неуредиците около състезанията. Но това езуитско решение не може да прикрие главния виновник за проблема. Публикуването в интернет на стара и много подходяща за случая снимка говори достатъчно ясно. На нея Владимир Путин, с типичното си безизразно лице и заковаващ поглед на опитен кагебист, размахва показалец на 20 см от очилата на Бах. Появиха се няколко текста под тази снимка, в един имаше предположение, че това е закана за отмъщение...
За да се плъзне пред д-р Томас Бах, IAAF (Международната федерация по лека атлетика) на сър Себастиан Коу любезно афишира, че ще помага на колегите си от другите федерации при взимането на решения за дисквалифициране на спортисти... Доста срамно и нахално изглежда стремежът за такава "колегиалност", след като лекоатлетическото многонационално сдружение дълбоко е затънало в допинг скандали и винаги е застрашено от нови и нови. Само примерът с турската лекоатлетка, европейска шампионка, е достатъчно драстичен. Тя сподели, че е рекетирана от сина на бившия президент на IAAF Ламине Диак, който е поискал сериозен подкуп, за да скрие положителната й допинг проба.
...Няма спортист, устремил се към призово класиране на олимпиада и на всякакви други престижни първенства, който да не е стимулиран медикаментозно. И защото в забранителния списък на МОК са около седем хиляди медикамента, на практика всичко използвано е под ударите на WADA. Битката вече не е между хомо сапиенс на спортното поле, а между могъщите фармацевтични концерни. Пред спортната фармацевтика има един предполагаем и много прост вариант, който, надявам се, отдавна се практикува - лицензиране на стари анаболи с нови имена и с незабележимо "пипване" в химическия състав. Как иначе да си обясним многохилядния списък на забранените стимуланти.
...Не откривам нищо ново, преди много години го каза самият Иван Абаджиев - че разликата между "стимулирания" и "чистия" спортист е 15 кг върху щангата. Респективно това се отнася за всички измерими спортни дисциплини. Особено в изпълнение на най-талантливите и най-силно волевите шампиони и медалисти. Припомни си, уважаеми читателю, тв камерата, кацнала над коридора на Майкъл Фелпс в Рио 2016, очаквайки го да пипне финала. В най-трудния стил за физическите възможности в плуването - бътерфлая, завършващият кариерата си плувец толкова мощно загребваше с двете "лопати", сякаш излиташе от водата, плашейки с невероятната си сила. Нямаше белег за умора. Една победа, втора, трета,... пета! Красив и чист като сълза.
Не се съмнявам, че и Фелпс, и Юсейн Болт не са подбрани случайно. Те явно са имали изумителни биометрични данни още преди да започнат. Тези, които плащат за победите им и за идващата реклама, са поръчали всестранното изследване и избора, като през целия период на реализацията продължава гигантското плащане. Те двамата стопроцентово не се стимулират със забранени препарати. Вероятно техните хапчета имат други имена, непознати за списъка на WADA. Много различни и безпаметно скъпи. Но си струва.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ