Добавиха водата към основните пет вкуса
/ брой: 107
Американски учени установиха, че езикът може да усеща и шести вкус - на водата, съобщи Сайънс алърт. Екипът на Юки Ока от Калифорнийския технологически институт е работил с мишки. Експертите измерили електрическите реакции на вкусовите рецепторни клетки на езика към чистата вода и други обикновени вкусови дразнители. Както очаквали, нервите реагирали на петте основни вкуса - сладко, кисело, горчиво, солено и умами. Учените обаче регистрирали и сигнал за вода.
След това специалистите деактивирали различните вкусови клетки и установили, че усещането на водата е неделимо от рецепторите за кисело. Ако киселите рецептори бъдат изключени, реакцията за вода блокирала напълно. Когато стимулирали рецепторите за кисело със светлинни сигнали, мишките дори помислили, че това е вода, и започнали да лижат светлинното петно, за да утолят жаждата си.
Спорът за вкуса на водата води началото си още от Аристотел, който през 330 г. пр. н. е. заявява, че тя няма собствен вкус, а отразява предишните усещания. Тази теория се подновява в началото на ХХ век, като дори според някои изследвания слюнката има повече вкус от водата.
В най-ново време експерименти показаха, че специфични части на мозъка реагират на водата. Така се появи идеята, че вероятно тя има някакъв вкус, който може да бъде уловен от мозъка, ако не от езика. Някои учени обаче оборват тази теория.