18 Април 2024четвъртък15:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ще стигнат ли ваксините, пита БСП здравния министър

/ брой: 106

автор:Аида Паникян

visibility 578

В МЗ се подготвят промени в нармативната база, както и адекватни политики и мерки за осигуряване на ваксини. Това заяви здравният министър Николай Петров по време на изслушване в парламентарната Комисия по здравеопазване. Така той отговори на въпрос на депутата от БСП Илиян Тимчев дали са достатъчни ваксините и дали МЗ има набелязани мерки и политики за по-дългосрочно осигуряване на ваксини. В момента ваксини има поне за 2 години, уточни министърът. По думите му тече детайлна проверка на внесените от Петър Москов ваксини. Петров обясни, че намалява и готовността на населението и родителите да ваксинират децата си. Последните години се появиха негативни нагласи сред обществеността относно ваксините. "Вина могат да имат няколко предходни ръководства на МЗ и не само те. Трябва да предприемем кампания", каза Петров. 
МЗ ще настоява за нова методика за разпределение на лимитите на болниците, увери министър Петров в отговор на въпрос от депутатката от БСП Валентина Александрова. Той обясни, че се натъквали на фрапантни случаи - 3 еднакви болници получават в пъти различни лимити. "Ще се борим за повече справедливост при разпределението на тези средства", увери министърът. Той обясни, че по негова заповед от 2 седмици се изисква подчинените на МЗ структури да пращат разходите си за лекарства, храна, логистика и пр. "Това е част от усилията ни да подредим доколкото е възможно системата", каза министърът и увери, че всичко това ще се извършва прозрачно. По думите му, ако парламентът реши да бъде актуализиран бюджетът за здраве, ще бъде натоварен държавният бюджет. Петров сподели и своя идея: например, ако в един град има една държавна и една частна болница, първата тъне в дългове, а втората стои добре финансово, държавната болница да бъде закрита, а функциите й (тежки случаи, спешни или неосигурени пациенти и пр., за които се плаща малко, но са трудоемки) да бъдат вменени на частната болница.  
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 252

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 241

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ