20 Април 2024събота07:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Алъш-вериш

/ брой: 106

автор:Ася Гардели

visibility 2449

Стана ясно, че Европейската комисия иска да забрани винетките и да въведе нова единна система за плащане на пробег по европейските пътища. И докато от Брюксел уточнят и разяснят новите правила, ние влачим алъш-вериша на все още нетръгналата нова тол система, която предвижда и електронни винетки за леките автомобили. Темата с тази обществена поръчка продължава да е актуална години наред, след като се разбра, че за пореден път има подводни камъни в нея, заради което пак бе спряна. Въобще тя бе ту спирана, ту подновявана - цели девет пъти. Преди дни три фирми подадоха жалби в Комисията за защита на конкуренцията и пак я блокираха, защото "новото" правителство даде възможност на участниците само 24 часа за кандидатстване.
Още при встъпването си в длъжност строителният министър Николай Нанков обяви, че негов приоритет ще бъде изграждането на тол системата в страната. А когато става въпрос за много пари, все приоритети изникват. Както беше и при неговата предшественичка Лиляна Павлова, чийто заместник тогава беше Нанков. Но защо, след като въпросът е толкова важен за правителството, не се даде достатъчно време на фирмите да се подготвят за участие в обществената поръчка и да изготвят офертите си?
Доскоро не бяха ясни и разчетите за приходите, които би носило нововъведението. Разбра се обаче какви приходи ще носи то на щастливеца, който поддържа системата - около 200 млн. лева годишно в рамките на около 25 години. Удар, нали? Борисов пък плямпаше наляво-надясно, че това щяло да повиши събираемостта на такси от камионите, преминаващи транзитно през страната ни. Но пропусна да съобщи с колко ще бръкне в джоба на потребителите, а ще удари сериозно и бизнеса, както прогнозират експерти. Новата винетна и тол система, ако въобще се случи, ще принуди шофьорите да плащат за удоволствието да раздрънкват возилата си по 83% от мизерните родни пътища. За сметка на това в Словения например таксата обхваща едва 13% от пътищата и това е най-високият процент в Европа засега.
Какво ще стане обаче, ако Еврокомисията приеме решение да няма винетки, а? Защото това, което се обсъжда, е, че тези, дето ги нямат, въобще не трябва да ги въвеждат, а тези, при които системата вече работи, ще трябва поетапно да ги махнат с краен срок 2026 г. И като се има предвид с какви темпове върви работата по новата система, на която очевидно от ГЕРБ много държат, пък и каква сага е цялата процедура, всичко ще заприлича на познатия виц. Едни попитали дали руската революция от 1917 г. е свършила, щото те още взривявали влакове, макар че е ХХI век...

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ