25 Април 2024четвъртък13:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Резачка на реформи

/ брой: 106

автор:Павлета Давидова

visibility 83

Думата "реформа" в България все по-често се употребява като синоним на орязване, съкращаване и закриване. Чак е плашещо. Така реформирахме образованието и здравеопазването, че деца и родители дават мило и драго за чужбински университети. Възрастните не смеят да отидат на доктор, защото не могат да си го позволят...
Сега реформи назряват и в националното радио. Оказа се, че БНР е решило да се отърве от чуждоезиковите секции на Радио България. Колегите щели да подготвят авторски текстове до момента, в който то ще бъде закрито. За предстоящото изчезване на медията говори и фактът, че генералният директор на БНР е депозирал в СЕМ намерение да измени индивидуалната лицензия на структурата.
Сътресенията в Радио България започнаха в края на декември м.г. Тогава без предупреждение бе закрита арабската секция. И езиците, които звучаха от радиото, станаха десет. Колегите излязоха с писмо до ръководството и попитаха има ли БНР ясна политика по отношение на чуждоезиковите редакции като инструмент за популяризиране на бранда "България". Отговорът потъна някъде или по-скоро го научихме вчера. Закриването на медията идва 81 години след началото й. Историята обаче не е важна. Всички са вторачени в днешния ден, а дали не забравят утрешния?
Засега Радио България ще излъчва на турски, английски и руски език. Скоро обаче мандалото и за тях ще хлопне. "Преди години, когато беше създадено Радио България, все още информация се черпеше от радиото, телевизията и вестниците. Тогава нямаше интернет, нямаше свободно електронно пространство. В момента човек, който търси информация за България или който търси информация от България, може да я намери в много източници. Не е само радиото източникът, от който може да се търси", прозря внезапно директорът на БНР Александър Велев. Де факто той капитулира пред "новите медии" и развя белия байряк пред сайтчета, агенции и фейсбук. Явно е по-лесно да закриеш радио, отколкото да го направиш конкурентоспособно.
Да повторим въпроса на колегите отпреди половин година: има ли БНР план как да популяризира бранда "България" в чужбина, след като само орязва езиците, на които представя новините за страната ни? И то в навечерието на българското председателство на ЕС.
Александър Велев смята, че всеки може да се информира от интернет. Само че има разлика дали чужденец чете за страната от преводите на ДаОплюемБългария.нет или от националното радио.
Радио България беше марка. Новините, текстовете и материалите му носеха печата на БНР. Вървяха със своеобразен сертификат за достоверност. Остава да видим какво ще дойде на тяхно място... А дотогава може само да се надяваме, че резачката на реформите няма да засегне само творческия колектив и журналистите, а и административните разходи, и бюрократичните човечета, които точат държавни средства.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 199

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 196

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ