28 Март 2024четвъртък12:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Законодателни игри

/ брой: 105

автор:Мая Йовановска

visibility 39

Законодателните гафове на ГЕРБ продължават. Готовността на депутатите от гореспомената партия продължава да е на кота нула. За повече от месец работа на новия парламент те не внесоха и един смислен законопроект, та станахме свидетели на рекордно кратки заседания. След остра политическа и обществена реакция бяха принудени да оттеглят първия законопроект, зад който беше ясно, че стоят - за опазване на земеделските земи. Основното обвинение там бе в лобизъм.
Преди ден сколасаха да внесат Закона за концесиите, на който президентът Румен Радев наложи вето още през януари и го върна за ново обсъждане. Вярно е, че с този законопроект трябва да се бърза, защото от Европа ни дишат във вратовете, щото губим срокове. Но най-важното е той да е читав, защото, ако не е, всички губим. За никого не е тайна, че чужди фирми печелят от българските богатства, а държавата взема смешни концесионни такси.
Още през януари Радев заяви, че възможните санкции от неодобряването на закона са несъизмерими с потенциалните рискове и щети от неговото прилагане. Сред аргументите на президента беше и това, че законът въвежда широки граници на субективизъм и възможности за корупционни практики.
Този закон бе приет на педал - в последните часове на 43-то Народно събрание с едва събран кворум. Бързаха от ГЕРБ. И сега бързат, защото това, дето са депозирали, е почти същото като върнатото от Радев. А и никакво обществено обсъждане не е правено. Както и преди, така и сега текстове от закона са срещу обществения интерес. Безкрайните концесионни срокове остават и така за много, много години напред ще могат да се бетонират договори с правилните фирми. С "подходяща" икономическа обосновка, разбира се.
Първата работа след завръщането на ГЕРБ в управлението бе да пусне отново спряната процедура за концесията на летище София. Дали това не е признание, че властта не може да се грижи добре за държавното и да печели от него, или гласят летището за правилната фирма, или просто искат да го харижат? Явно законодателните игри на ГЕРБ продължават, а загубите ще са колосални, но за държавата.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 144

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 164

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ