24 Април 2024сряда15:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Когато рушиш...

/ брой: 104

автор:Аида Паникян

visibility 41

След близо два месеца отсъствие от България се прибирам. Посрещат ме заглавия "Трето отделение в болницата в Ловеч спира работа" (14.05.2017), "Болницата в Карлово затваря" (11 май 2017 г.) и пр. "Новини", които не са много по-различни от "Затварят болницата в Брезник" (27.03.2013 г.) или "Затварят болницата в Димитровград заради дълг към държавата" (11.02.2015 г.), или "Ардино остава без болница, затварят я" (15.06.2010 г.)... Това се нарича вече видяно. Но не се учудвам, че информационният поток по темите от здравеопазване при кабинета "Борисов 3" върви в посоката, в която вървеше и при кабинета "Борисов 1". Тогава бяха закрити 19 лечебни заведения в малки общини, а десетки хиляди души останаха без достъп до медицинска помощ. Защото с никакви лечебни заведения не бяха заменени закритите болници. На кого му пука? При "Борисов 2" пък се сдобихме с Национална здравна карта, която сложи под двойно лимитиране общинските болници, а хората от отдалечените региони пак разчитаха на доктор по веднъж-дваж седмично. Служебният здравен министър получи в наследство 17 млн. лв. задължения за 24 общински болници.
Само че зад числата стоят съдбите на хиляди самотни, стари и болни хора, които през ХХІ век не могат да стигнат до лекар или аптека! И това - в страна - членка на ЕС, страна, която се готви за председателство и прочее гръмки високопарни слова. 
Новият министър на здравеопазването се срещна вчера с представители на Сдружението на общините, говориха за състоянието на общинското здравеопазване. Човек си казва: "Най-сетне някой се сети, че и в малките общини живеят хора, които се нуждаят от медицински грижи". Но дали това не е просто една от онези обичайни срещи със съсловни и неправителствени организации, които провеждат в началото на мандата си всички здравни министри и после забравят на кого какво точно са обещали?
Да бъдат закривани отделения и болници, които нямат съвременна апаратура и квалифицирани кадри, допускат се медицински грешки - добре. Но не и ако преди това държавата не се е погрижила да осигури адекватна медицинска помощ на населението. Защото, когато разрушаваш нещо, градено с десетилетия, трябва да го замениш с нещо, което върши ако не по-добра, то поне същата работа.
Иначе се цитира статистика, според която България се оказва с най-много болнични легла. Но никой не казва, че тази бройка идва от непрекъснато увеличаващия се брой на частните играчи на болничния пазар в големите градове...

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 262

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 230

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 305

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ