20 Април 2024събота12:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Направените ваксинации не съвпадат с отчетените

Неправилно е да се закриват общински болници без добра спешна и доболнична помощ, алармират кметове

/ брой: 102

автор:Альона Нейкова

visibility 1422

През последната седмица в Пазарджик са открити 5 случая на деца с морбили, съобщи в КК "Албена" националният консултант по епидемиология и директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Наличието на вируса на морбили е потвърдено в Националната референтна лаборатория с генетични методи. Заразените в Пазарджик деца са от "етнически мобилни групи". Те не са ваксинирани срещу морбили, паротит (заушка) и рубеола, а е трябвало да бъдат имунизирани на едногодишна възраст. Две от петте деца са записани в РЗИ като ваксинирани и е издадена бележка, без имунизацията да е направена.
"Доказването е лесно: 21 дни след имунизацията в организмите не са открити антитела срещу нито един от трите компонента. Или ваксината не е поставена, или е поставена на друго дете", коментира проф. Кантарджиев. И допълва: "Това е опасно и за детето, и за обществото. В България се дават 30-40 млн. лв. за ваксини и нито стотинка, за да се види дали и как се прави имунизацията." Случаите в Пазарджик допълват списъка от 100 заразени от морбили в Пловдив и баща и дете в Монтана.
За поставяне на ваксини сред роми и други малцинства изключителна заслуга имат медиаторите, но точно в Пазарджик общината не съдейства, а личните лекари не искат да работят със здравните посредници, допълни проф. Ивайло Търнев, ръководител на Националната мрежа на медиаторите. По думите му разработените стандарти за тази дейност така и не са разгледани, а много от институциите нехаят. Юлияна Божилова от Провадия подчерта, че не е ромски, а здравен медиатор и помага на всички, които имат нужда. Тя сигнализира за случаи, когато джипита искат такси от 2-3 лв. за издаване на бележка за училище или предписване на лекарства.
На национална среща, организирана от фондация МОСТ и под патронажа на президента Румен Радев, бяха дискутирани и достъпът до лекарства, и паралелният износ, дефицитът на медицински кадри (имаме нужда от още 25 хил. медсестри), възможността за фиксирани цени в аптеките, дисбалансът в разходването на средства за здравна политика и за лекарства.
Общинските болници са доведеното дете на здравната система, обърна внимание кметът на Троян Донка Михайлова. Не може да се разчита само на общинските бюджети за дофинансиране на местните лечебни заведения. Неправилно е да се закриват общински болници, когато няма добра спешна и доболнична помощ.
България е на първо място по брой аптеки на глава от населението и на последно по фармацевтично обслужване. В много страни фармацевтите помагат за отказване от тютюнопушене, поставят ваксини и участват в ХИВ скрининг, коментира Маргарита Грозданова от УС на фармацевтичния съюз.
Няма и теоретична възможност за фиксиране цените на лекарствата, отговори на въпрос Нигяр Джафер, депутат от ДПС. По думите й има аптеки без нито едно лице с фармацевтично образование.
Народният представител от БСП за БЪЛГАРИЯ проф. Георги Михайлов съобщи, че се разработва концепция и законодателна инициатива за подобряване достъпа на българските граждани до лекарства, включително и в по-малките населени места. Депутатът смята за скандално, че в България още няма национална педиатрична болница.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ